Delfzijl gaat de strijd aan met huisjesmelkers

Het gemeentehuis van Delfzijl
Het gemeentehuis van Delfzijl © Martin Drent/RTV Noord
De gemeente Delfzijl neemt maatregelen tegen projectontwikkelaars die kamers voor abnormaal hoge prijzen verhuren. Vooral buitenlandse werknemers zijn hiervan de dupe.
Dat laten burgemeester en wethouders weten na vragen hierover van de PvdA.

'Zeer lucratief'

Volgens raadslid Janny Volmer worden woningen in en om Delfzijl steeds vaker opgekocht door beleggers. Ze splitsen deze huizen op voor de verhuur van kamers, bijvoorbeeld aan werknemers in de Eemshaven.
'Zij moeten hier wekelijks soms wel honderden euro's voor betalen. Zeer lucratief voor deze huisjesmelkers dus', zegt Volmer.

Regels

Het college zegt deze signalen ook te krijgen en is daar niet blij mee. Op dit moment kan de gemeente hier niets tegen doen. Daarom werkt Delfzijl aan regels voor de verhuur van kamers.
'Uitgangspunt hierbij zal zijn om kamerverhuur niet te verbieden, maar om dit te reguleren', schrijft het college.

Vergunning

De gemeente Groningen heeft sinds vorig jaar een strenger beleid voor kamerhuur. Huiseigenaren moeten hiervoor een vergunning aanvragen. Vooral studenten waren de dupe van te hoge huurprijzen.
Of Delfzijl ook met vergunningen gaat werken, is nog niet bekend. Regels over kamerverhuur moeten door de gemeenteraad worden vastgesteld. Het college zegt binnenkort met een voorstel hierover te komen.