Groningen verzint een list om toch te kunnen vergaderen

Het tijdelijke stadhuis aan de Radesingel in Stad
Het tijdelijke stadhuis aan de Radesingel in Stad © Marten Nauta/RTV Noord
Wat te doen om toch in tijd van corona als gemeenteraad bij elkaar te komen? De gemeenteraad van Groningen verzon er een bijzondere list op.
Er is nu een reguliere raadsvergadering voor morgen (dinsdag) 16.00 uur gepland. Deze vergadering, waarin in principe minimaal de helft - dat is 23 van de 45 - raadsleden aanwezig moet zijn, wordt afgelast.
De wet bepaalt dat alleen besluiten mogen worden genomen als raadsleden er ook echt zijn. Daarom wordt er voor de volgende dag (woensdag 1 april) opieuw een raadsvergadering uitgeschreven.

Tweede vergadering

Maar voor die tweede vergadering is volgens de gemeentewet het minimale aantal van 23 niet nodig. Dan kan alsnog in klein comité worden vergaderd. Daardoor kunnen de coronavoorschriften van een afstand van 1,5 meter toch worden nageleefd.
Stadsdichter Renee Luth zal zowel op de 'afgelaste' vergadering als op de nieuw uitgeschreven vergadering gedichten laten horen over deze bijzondere tijd.

Verkeersveiligheid

In de vergadering wordt ondermeer besloten over maatregelen voor de verkeersveiligheid en de bouw van een historisch museum en wordt René Staijens van de Stadspartij geïnstalleerd.
De truc van de gemeente lijkt op een 1 aprilgrap, maar raadswoordvoerder Roelf Reinders verzekert dat het een wettelijke list is om echt te kunnen vergaderen.