RUG ziet nog geen grote problemen bij betaling collegegeld

Het Academiegebouw van de RUG
Het Academiegebouw van de RUG © Marco Derksen/Flickr Creative Commons
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ziet vooralsnog geen toename in het aantal mislukte automatische incasso's voor het betalen van het collegegeld. Afgelopen week was de inning daarvan.
Doordat sommige studenten hun bijbaan verliezen als gevolg van bijvoorbeeld de sluiting van de horeca, kunnen ze financieel in de knel komen.

Niet alles binnen

'Tot nu toe zien we een ongeveer gelijk aantal storneringen als bij een normale inning', zegt een woordvoerder van de RUG. Toch is er wel een voorbehoud. 'Nog niet alle storneringen zijn binnen.'

Niet geblokkeerd

De RUG gaat door de gevolgen van de coronacrisis coulant om met studenten die hun collegegeld deze maand niet kunnen betalen. Zij krijgen bijvoorbeeld geen deurwaarder op de stoep en hun RUG-accounts worden niet geblokkeerd.
De studenten die hun collegegeld niet kunnen betalen, hebben dus langer de tijd. De volgende inning is in mei. 'Ze mogen tussentijds ook aflossen als dat lukt', zo stelt de universiteit.

Extra lening

Het is nog niet duidelijk hoe lang de RUG door gaat met deze coulante regeling. De universiteit verwijst studenten met financiële problemen naar de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), waar ze eventueel een extra lening kunnen afsluiten.