Nieuwe werktijdverkortingsregeling vanaf maandag beschikbaar

Het UWV regelt de uitbetaling van de voorschotten
Het UWV regelt de uitbetaling van de voorschotten © Eddy Zwerver/RTV Noord
Bedrijven die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen, kunnen vanaf maandag 6 april een aanvraag doen voor een tegemoetkoming in de loonkosten.
Aanvragen moeten worden ingediend bij het UWV. Dat is druk bezig een speciale website op te zetten. Er worden grote aantallen aanvragen tegelijkertijd verwacht. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten, meldt het ministerie van Sociale Zaken.

Hoe werkt het?

De tijdelijke noodmaatregel werkbehoud (NOW) vervangt de werktijdverkortingsregeling. De nieuwe regeling is ook ruimer. De vergoeding is gerelateerd aan het percentage omzetverlies.
Bij een verlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. Bedrijven kunnen aanspraak maken op de regeling als ze door de crisis gedurende drie maanden hun omzet zeker 20 procent zien dalen.
Een andere voorwaarde is dat personeel niet mag worden ontslagen. Bovendien is er een maximum: de vergoeding geldt voor brutosalarissen tot ongeveer 9500 euro. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart.

Flexwerkers

Ook het salaris van flexwerkers kan worden gecompenseerd, benadrukt het ministerie. Het kabinet en werkgevers- en werknemersorganisaties roepen bedrijven op flexwerkers zoveel mogelijk door te betalen.
Het UWV keert in drie termijnen een voorschot van 80 procent uit. Het eerste deel kan al enkele weken na de aanvraag worden overgemaakt.

Geen maatwerk

Maatwerk is niet mogelijk, benadrukte minister Koolmees (D66) van Sociale Zaken en werkgelegenheid dinsdagochtend in een persconferentie. Controle vindt achteraf plaats.