Aandeelhouders maken miljoenen vrij voor Groningen Airport Eelde

© Jos Schuurman/FPS
Groningen Airport Eelde krijgt van de aandeelhouders ruim drie miljoen euro voor onder meer de brandweer en de beveiliging.
Ook worden van dit bedrag de personeelskosten betaald, zegt gedeputeerde IJzebrand Rijzebol.

Overhead

'Denk aan kosten voor het algemeen personeel, inhuur van personeel', zegt hij. 'Daarnaast is het geld bedoeld voor de brandweer en de afschrijving op de gebouwen. Het gaat om algemene overheadkosten.'
De aandeelhouders provincie Groningen, Drenthe en de gemeenten Assen, Tynaarlo én Groningen leggen gezamenlijk het bedrag op tafel. De provincie Groningen betaalt ruim 900.000 euro. De investering is onderdeel van het investeringspakket van 46 miljoen, dat overigens 'on hold' is gezet. 

Investering

Om de administratieve lasten voor Groningen Airport Eelde te verminderen hebben de aandeelhouders onderling afgesproken dat de luchthaven één subsidieaanvraag doet voor de zogeheten NEDAB-kosten. Die aanvraag wordt ingediend bij de provincie Groningen.
Het geld moet los gezien worden van de mogelijke investering in de brandweerkazerne. Door achterstallig onderhoud is deze bijna niet meer verantwoord, gaf interim-directeur Bart Schmeink onlangs tegenover Staten- en raadsleden uit Groningen en Drenthe aan. 

Miljoenen

'Maar dat besluit moet nog genomen worden', vervolgt Rijzebol. 
Eerder gaf gedeputeerde Fleur Gräper namens het provinciebestuur aan weinig te voelen voor een miljoeneninvestering in de brandweerkazerne. Om de kazerne weer op peil te krijgen, is meer dan drie miljoen euro nodig.