Proef met opname bevingsschade via videoverbinding

© Jos Schuurman/FPS
De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen gaat in reactie op alle coronamaatregelen een proef doen met schadeopnames op afstand. Het schadeloket hoopt via een videoverbinding alsnog door te kunnen met het werk dat zich nu opstapelt.
Door de coronacrisis ligt de schadeopname stil. In verband met alle overheidsmaatregelen mogen er geen inspecteurs op pad om de aardbevingsschade te bekijken en te fotograferen, omdat in huis de anderhalve meter afstand niet altijd gerespecteerd kan worden.

Wekelijks 900 nieuwe meldingen

Het aantal nieuwe schademeldingen stapelt zich intussen op. Wekelijks komen er zo'n negenhonderd nieuwe meldingen bij. In totaal zijn er meer dan tienduizend gedupeerden bij wie nog een schadeopname moet plaatsvinden.

Met smartphone

Het schadeloket belt nu mensen of ze mee willen doen aan de proef. Dat is niet verplicht.
Als iemand dat wel wil, dan krijgt de gedupeerde een link die geopend kan worden op een smartphone of een tablet. De schadeopnemer die anders thuis zou komen, kijkt dan mee via een videoverbinding. Met uitzondering van de fysieke aanwezigheid verandert er volgens de TCMG niet zoveel.

Aanwijzingen

'De bewoner loopt eenzelfde route door het huis als bij een normale schade-opname, waarbij de deskundige nu aanwijzingen geeft waar de camera op te richten. Zo kan hij de schade zien, maar ook de constructie als geheel in ogenschouw nemen. In samenspraak met de bewoner worden dan foto's gemaakt.'
De deskundigen die meekijken hebben volgens de TCMG ervaring met zulke procedures, omdat ze die soms ook gebruiken voor verzekeringsschades. De proef moet uitwijzen of de video-methode ook werkt voor mijnbouwschade.

Enkele tientallen

De proef is vooralsnog kleinschalig, benadrukt de TCMG. Het project moet onder meer uitwijzen welk type schademelding zich leent voor deze methode, maar ook of de internetverbindingen voldoen en of smartphones en tablets goed genoeg werken.
'We streven er naar binnen twee weken enkele tientallen schade-opnames te doen op deze manier', aldus een woordvoerder. 'Als het naar tevredenheid gaat en breed toepasbaar is, wordt dit uitgebreid.'

Leegstaande panden

Naast de proef met de video-opname, gaat het schadeloket wel weer deskundigen op pad sturen naar gebouwen die leeg staan door de coronacrisis. Het gaat dan om bijvoorbeeld kerken, schoolgebouwen, horeca, winkelpanden en kantoorgebouwen.
'Bij dergelijke panden is de schade potentieel complexer en ligt gebruik van de methode met de smartphone of tablet niet voor de hand', aldus de TCMG. Doordat deze gebouwen doorgaans meer ruimte hebben, is hier wel ruimte om. de anderhalve meter afstand te respecteren.