Onderzoek naar erfgoedstatus Warffumer boerderij moet opnieuw

Het pand waar de Raad van State zetelt
Het pand waar de Raad van State zetelt © ANP
De gemeente Het Hogeland moet bij één van de 157 boerderijen die aangemerkt zijn als waardevol erfgoed opnieuw de bouwkundige staat onderzoeken. De voormalige gemeente Eemsmond heeft dat onvoldoende gedaan, oordeelt de Raad van State.
Het Hogeland moet de uitkomsten binnen een halfjaar naar de RVS opsturen. Die beoordeelt dan of het aanvullende onderzoek voldoende is om definitief over de aanwijzing van de boerderij te beslissen.

Van binnen

Het gaat om een oude boerderij aan de Juffer Marthastraat in Warffum. De Raad van State is het eens met de eigenaren dat het door de gemeente ingeschakelde onderzoeksbureau de karakteristieke boerderij alleen van buiten heeft onderzocht en niet van binnen.
Volgens de eigenaren is de bouwkundige staat door de vele aardbevingen abominabel slecht en worden de muren van binnen gestut. De gemeente zal nu alsnog aanvullend onderzoek in de boerderij moeten doen om te beslissen of de boerderij van de lijst geschrapt kan worden. Dan is het voor de eigenaren makkelijker om de oude boerderij te slopen en door nieuwbouw te vervangen.

156 keer wél in orde

Alle andere aangewezen boerderijen kunnen wat de Raad van State betreft wel door de beugel. Het hoogste bestuursrechtscollege meent dat het onderzoek van de gemeente naar de staat en waarde van alle andere boerderijen prima in orde is.
Het voormalige Eemsmond wilde met de erfgoedregeling voorkomen dat boeren waardevolle schuren en boerderijen slopen en vervangen door niet zo aantrekkelijke nieuwbouw.