Bussen krijgen voorlopig nog geen schermen

Het scherm voor in de bus waarmee werd getest
Het scherm voor in de bus waarmee werd getest © Persbureau Meter
Bussen in onze provincie krijgen voorlopig nog geen schermen bij de zitplaats van de buschauffeur. Reizigers moeten de komende tijd daarom achterin blijven instappen.
Qbuzz hield de afgelopen dagen in vier bussen een test met schermen en zeil bij de zitplaats van de buschauffeur. Die moeten de chauffeur beschermen tegen het coronavirus.

Achterin instappen

Chauffeurs worden nu beschermd tegen het virus door reizigers alleen achterin te laten instappen. Ook is het niet mogelijk om op de voorste stoelen plaats te nemen.
Daarbij treden problemen op. Reizigers kunnen namelijk alleen met de OV-chipkaart betalen, en geen los kaartje kopen bij de chauffeur. Ook is het voor chauffeurs lastig om bij te houden hoeveel mensen er in de bus zitten.

Landelijk invoeren

Áls de proef wordt ingevoerd, gebeurt dat alleen als er bij alle vervoerders in Nederland overeenstemming over is bereikt. Het gebeurt ook pas wanneer er weer meer bussen gaan rijden dan nu het geval is.
'We gaan onze ervaringen met de proef nu verzamelen en die delen met andere OV-bedrijven', zegt Michel van der Mark van Qbuzz.
Er heeft onder andere een arbo-specialist meegekeken tijdens de test, en ook de ervaringen van chauffeurs zelf tellen mee. 'De ervaringen zijn overwegend positief', zegt Van der Mark. 

Veel minder bussen

De komende weken rijden er, vanwege de coronacrisis, in het hele land veel minder bussen. In Groningen en Drenthe geldt de zaterdagdienstregeling, op werkdagen aangevuld met extra ritten in de vroege ochtend. Op zondagen en op Tweede Paasdag geldt de zondagsdienstregeling.