Gemeente legt ruim 9 ton bij voor Villa B

Villa B aan de Bloemsingel in Stad.
Villa B aan de Bloemsingel in Stad. © Gemeente Groningen
De gemeente Groningen steekt in totaal 930.000 euro in Villa B. Het huis voor cultuurinstellingen moet dit najaar de deuren openen.
Niet alle partijen waren het eens met deze financiële injectie. De VVD ging in de raad schoorvoetend akkoord. 'Dit project kan niet als een rupsje nooitgenoeg door de Groningse begroting wandelen', vindt Ietje Jacobs.

Dit geld moet naar de Stadjers

De SP is helemaal tegen het extra budget. Dat zou, vindt Jimmy Dijk, in deze tijd naar Stadjers moeten gaan die moeite hebben om rond te komen.

Grondige renovatie

Toch gaat het geld naar Villa B. Het monumentale pand aan de Bloemsingel in Stad dient grondig gerenoveerd te worden voordat de kunstorganisaties zich er kunnen vestigen. Het gebouw was oorspronkelijk een kantoorpand van de voormalige Gasfabriek.
Villa B is momenteel in slechte staat vanwege achterstallig onderhoud. De totale opknapkosten zijn geraamd op 1,3 miljoen euro. Het geld moet via exploitatie weer bij de gemeente in kas komen.

Onderdeel van de Kunstwerf

Het gebouw wordt onderdeel van de Kunstwerf, waar toneelgroepen zich kunnen vestigen. Ook komt er een theatercafé en houden kunstorganisaties er kantoor.