Virologen: 'Groot deel coronamaatregelen blijft nog maanden gelden'

Veel maatregelen tegen het coronavirus zullen hoogstwaarschijnlijk nog maanden van kracht zijn.

Dat leiden virologen van drie universitaire ziekenhuizen, waaronder het UMCG, af uit statistieken van het RIVM, schrijft de NOS. Mogelijk komt er pas in juli weer wat ruimte.

Lange weg te gaan

Ook RIVM-directeur Jaap van Dissel zei woensdag tegen de Tweede Kamer dat er nog een lange weg te gaan is. Volgens het RIVM wordt de piek op de intensive care begin mei verwacht. Pas half juli zou het aantal bezette bedden op de ic weer onder de 1200 zitten.

Volgens het RIVM is het virus dan nog niet verdwenen. Van Dissel: 'Je moet een heleboel maatregelen volhouden, totdat je het virus helemaal onder controle hebt. Want als je ermee stopt, neemt de verspreiding direct weer toe.'

Maatregelen

De overheid heeft nu tot 1 juni alle evenementen verboden. Alle andere maatregelen - zoals de regel om anderhalve meter afstand te houden, zo veel mogelijk thuis te blijven, en scholen en horeca te sluiten - duren voorlopig tot 28 april.

Ook daarna zullen er nog beperkingen gelden, kondigde premier Rutte al aan. Zo adviseerde hij mensen geen reisje boeken voor in de meivakantie.

'Niet naar Spanje of Italië op vakantie'

Door de NOS gevraagd naar dat voorbeeld, stelt viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen zelfs dat reizen naar Spanje of Italië ook in de zomervakantie niet verstandig zullen zijn.

Belangrijke kanttekening van Niesters en andere virologen is dat niemand de toekomst kan voorspellen. Op dit moment gaat het bijvoorbeeld goed met het terugdringen van het aantal coronabesmettingen. Gemiddeld besmet elke patiënt 0,3 anderen, zei Van Dissel van het RIVM.

Als dit zo blijft, dooft het virus dus uiteindelijk uit. Maar dat is volgens het RIVM ook het geval doordat er strenge maatregelen zijn. Volgens Van Dissel zul je daarom moeten doorgaan met maatregelen tot het virus onder controle is.

'Pas in juli ruimte'

Wanneer dat precies is, is onduidelijk. Volgens de Leidse viroloog Mariet Feltkamp komt er op zijn vroegst pas in juli misschien weer wat ruimte. Feltkamp verwacht dat dit in fasen gaat en dat evenementen en horeca als laatste worden vrijgegeven. Bij de NOS noemt ze het 'langdurige verblijf in een slecht geventileerde ruimte, terwijl iedereen in elkaars oor schreeuwt' funest voor de virusbestrijding.

Bert Niesters (UMCG) vermoedt dat het ook lang gaat duren voordat bioscopen weer open gaan en er festivals kunnen worden gehouden. 'Misschien dat de nieuwe James Bond in november wel in première kan', zegt hij.

Wel denkt de Groningse hoogleraar microbiologie dat je maatregelen beter kunt richten, naarmate je meer kennis vergaart. Hij kan zich voorstellen dat restaurants eerder open zullen mogen dan drukke popzalen, al dan niet met meer ruimte tussen de tafels.

Hygiëneadviezen blijven

Hygiëneadviezen, zoals het veelvuldig handen wassen en hoesten in de holte van de elleboog, zullen waarschijnlijk wel blijven bestaan, stelt viroloog Eric van Gorp van het Rotterdamse Erasmus MC in het NOS-artikel.

Dat zouden volgens hem ook 'gewoontemaatregelen' moeten worden, te meer omdat virologen al rekening houden met een tweede opleving van het virus in de winter.

Lees ook:

- Het laatste nieuws over het coronavirus in ons liveblog

Meer over dit onderwerp:
coronavirus GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws