Duizenden zelfstandig ondernemers kloppen aan voor financiële hulp

Voor veel ondernemers is een lastige periode aangebroken
Voor veel ondernemers is een lastige periode aangebroken © ANP
Al zeker vierduizend zelfstandig ondernemers in onze provincie hebben zich bij hun gemeente gemeld voor financiële steun.
Dat blijkt uit een rondgang langs zeven gemeenten.

Duizenden aanvragen

Sinds de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) is ingegaan hebben zich bij de gemeente Groningen 2.763 zelfstandigen gemeld voor financiële steun. In de gemeente Midden-Groningen zijn dat er 435.
Bij de DAL-gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum zijn samen tot nu toe 350 aanvragen ingediend en in Veendam doen 205 ondernemers een beroep op het fonds.

Meer op komst

In de gemeente Westerkwartier zijn in de eerste 24 uur na de openstelling van de inschrijving 420 aanvragen binnengekomen. 'En ik verwacht er nog veel meer', zegt wethouder Elly Pastoor.
De door de rijksoverheid ingestelde TOZO-regeling helpt ondernemers die door de coronacrisis hun inkomen zagen wegvallen. De gemeenten zijn belast met de uitvoering van de regeling.

De volgende dag al op de rekening

Volgens wethouder Pastoor van Westerkwartier is haast geboden. 'Het gaat erom dat de ondernemer zo snel mogelijk geholpen wordt om zijn hoofd boven water te kunnen houden. Dat betekent dat zodra de aanvraag is goedgekeurd het geld de volgende dag al op de rekening van de ondernemer staat.'

Gift en lening

De TOZO-regeling bestaat uit twee onderdelen. Pastoor: 'Het eerste deel betreft een gift aan de ondernemer van drie keer vijftienhonderd euro en dat hoeft niet te worden terugbetaald.'
In deel twee kan de ondernemer die in acute liquiditeitsproblemen is gekomen een lening afsluiten bij de gemeente. Het gaat dan om een bedrag van maximaal tienduizend euro, tegen twee procent rente met een looptijd van drie jaar.
Hoeveel zelfstandig ondernemers in de zes genoemde gemeenten een dergelijke lening willen afsluiten is nog niet bekend.

Lees ook: