Mesdagfonds en RIVM zijn het eens: boeren zorgen voor 41 procent van stikstofneerslag

Boeren veroorzaken ruim 40 procent van de stikstofuitstoot op natuurgebieden
Boeren veroorzaken ruim 40 procent van de stikstofuitstoot op natuurgebieden © Jos Schuurman/FPS
De Nederlandse landbouw is op papier inderdaad verantwoordelijk voor 41 procent van de totale stikstofneerslag op natuurgebieden die daar het gevoeligst voor zijn.
Tot dat inzicht zijn nu ook de onderzoekers gekomen die de stikstofcijfers in opdracht van het Mesdag Zuivelfonds hebben nagerekend.

Eerder cijfer klopte niet

De onderzoekers kwamen op basis van eigen berekeningen eerder tot de conclusie dat de landbouw 'slechts' 25 procent van de stikstofdepositie op natuurgebieden zou veroorzaken. Dat cijfer trokken ze begin maart in.

Gelijk aan RIVM

Het percentage van 41 procent is precies waar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ook op uitkomt. Het instituut ging eerder uit van 46 procent, maar kwam onlangs met een bijstelling.

Virtuele werkelijkheid

Zowel de onderzoekers als voorzitter Jan Cees Vogelaar van het Mesdagfonds blijven er wel bij dat de rekenmodellen van het RIVM slechts 'een virtuele werkelijkheid' laten zien. Volgens hen zeggen metingen veel meer.

Alle natuurgebieden

Ze vinden bovendien dat het verkeerde cijfer op de voorgrond wordt gezet: volgens hem zou niet specifiek naar stikstofgevoelige natuurgebieden gekeken moeten worden, maar naar álle beschermde Natura 2000-gebieden. In dat geval komt het aandeel van de landbouw in de stikstofneerslag niet uit op 41 procent, maar op 35 procent.