Asielboot in Stad voldoet niet aan corona-richtlijn

Bewoners van de asielboot, die in het Eemskanaal in Stad ligt, leven te dicht op elkaar. Daardoor voldoet het schip niet aan de corona-richtlijnen van het RIVM.
Een mogelijke uitbraak van het coronavirus op de voormalige bed-bad-broodvoorziening kan volgens de gemeente Groningen dan ook serieuze gevolgen hebben.

Kans op snelle verspreiding

'Volgens deskundigen bestaat het risico dat bij één besmetting een snelle verspreiding onder de bewoners plaatsvindt', zegt wethouder Glimina Chakor. 'Gezien de kwetsbare doelgroep zou dat volgens medici vrijwel zeker tot slachtoffers leiden.'

Twee op een kamer

Ook de opvang in het voormalige Formule 1-hotel in de stad, is volgens de gemeente te klein om aan de RIVM-richtlijnen te voldoen.
'Op dit moment verblijven veel bewoners met z'n tweeën op een eenpersoonskamer, waardoor de veilige afstand van anderhalve meter niet gegarandeerd kan worden. En dat is volgens het RIVM en de GGD niet verantwoord.'

Voormalige bed-bad-broodvoorziening

De Landelijke Vreemdelingen Voorziening, zoals de bootopvang officieel heet, is een proef ter vervanging van de bed-, bad- en brood-regeling. De opvang wordt begeleid door vluchtelingenorganisatie Inlia.

Tweede boot nodig

Om extra kamers te realiseren, heeft de gemeente een tweede boot gehuurd. Dat schip is inmiddels onderweg naar Groningen en komt naast de huidige boot bij de Berlagebrug in het Eemskanaal te liggen.
Het extra schip wordt in eerste instantie voor drie maanden gehuurd. De kosten - ruim 370 duizend euro - worden vergoed door het Rijk.