Mooi weer op komst: Schier neemt geen extra maatregelen

Toeristen kunnen nu nog naar Schier, maar het wordt wel afgeraden
Toeristen kunnen nu nog naar Schier, maar het wordt wel afgeraden © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De burgemeesters van de Waddeneilanden nemen geen extra maatregelen om toeristen te weren. Het komend weekeinde loopt het kwik op en is het volop lente. Ook het paasweekend komt eraan en het is de vraag of mensen het advies volgen om thuis te blijven.
De waddenburgemeesters denken wel dat mensen zich hieraan houden. Donderdagmiddag hebben de burgemeesters hierover gesproken in een overleg met de veiligheidsregio Fryslân.

Gaat goed

'Er zijn geen extra maatregelen nodig om toeristen te weren. De burgemeesters zien dat er veel geannuleerd wordt en dat mensen weg blijven', vertelt Marcel de Jong, woordvoerder van de Veiligheidsregio Fryslân.
De burgemeesters van de vijf Waddeneilanden roepen nog steeds mensen op om niet te komen. De gemeenten willen niet dat de medische voorzieningen op de eilanden onnodig op de proef worden gesteld.
Tot nu toe kent enkel Texel corona-patiënten en inmiddels ook een corona-dode.
Als er toch groepen naar Schier komen, wat dan? 'Er gaat alleen nog maar een veerboot, dus je hebt snel genoeg door of er toch mensen komen. Dat wordt snel opgemerkt en ontmoedigd', vertelt de Jong. Volgens hem houden toezichthouders een oogje in het zeil.

Geen afsluitingen

Op welke manier er dan wordt ingegrepen als er toch te veel mensen komen, kan de woordvoerder van de veiligheidsregio niet zeggen. 'Dat soort situaties worden gewoon niet verwacht. De meeste eilanden zijn coronavrij en dat willen we graag zo houden.'
'Je wilt het toch niet op je geweten hebben dat je het eiland toch bezoekt en ervoor zorgt dat de corona zich daar ook verspreid?', zegt De Jong.
Dat toegangswegen tot de veerverbindingen afgesloten worden is niet aan de orde, volgens de Veiligheidsregio Fryslân. 'Wat heb je er ook te zoeken? Alles is dicht en voor de rest kun je er alleen maar veel zand vinden.'