Drukke tijden voor pakketbezorgers: 'Soms ben ik 's avonds echt moe'

'Het lijkt wel Sinterklaas', zegt Ria Lasker, terwijl ze de schuifdeur van haar busje opent.  De pakketbezorger van PostNL doelt op de drukte die is ontstaan door de coronacrisis.

Veel bestellingen

Volgens PostNL is er door die crisis een sterke stijging van het aantal online-bestellingen merkbaar, in Nederland en België. Veel mensen blijven thuis, zitten achter de computer en bestellen sneller dan anders.
Ook worden meer spullen verkocht die nodig zijn om thuis te werken, zoals printers en inkt. Ook tuingereedschap is populair. Daarnaast worden meer kaartjes verstuurd dan normaal, door mensen die anderen een hart onder de riem willen steken.

Hardloopster

Lasker werkt al ruim 28 jaar bij PostNL, waarvan de laatste vijf jaar als pakketpostchauffeur. De 54-jarige houdt van haar werk; ze heeft een vriendelijk woord voor iedereen en ze is snel. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat ze fanatiek hardloopster is, met onder meer tien marathons op haar naam.
'Toch zijn er nu ook dagen dat ik 's avonds echt moe ben', zegt ze. 'Vooral als er veel grote pakketten tussen zitten, zoals honden- of kattenvoer'.

Tweehonderd pakketten

Vandaag heeft Lasker 146 stops op het programma staan en ongeveer tweehonderd pakketten. Daar doet ze acht à negen uur over. Haar route voert door Adorp, Sauwerd en Winsum.

Afstand

'Ik leg de pakketjes voor de deur neer en bel dan aan', legt ze uit. 'Op die manier kan ik anderhalve meter afstand houden. Voor sommige pakketjes moet een handtekening gezet worden, maar dat kan nu niet. In plaats daarvan noteer ik de laatste drie cijfers van het nummer van een identificatiebewijs.
Dat veel mensen thuis zijn heeft één voordeel voor de bezorgers, zegt Ria: 'Meer pakketjes kunnen direct worden afgegeven; er hoeven geen buren worden ingeschakeld en minder pakketjes hoeven terug naar een verzamelpunt.'
Boven op het dashboard in haar bus staat een fles ontsmettingsgel. Tussen het bezorgen door maakt ze haar handen regelmatig schoon. 'Dat is belangrijk.'

Briefje

Lakser vindt het mooi om mensen ook in deze tijd blij te maken met hun pakketjes. 'Kijk eens', zegt ze terwijl ze wijst op een foto op haar smartphone, 'dit briefje kwam ik onderweg op de route tegen'.
Op het briefje staat: 'Lieve postbezorgers en pakketbezorgers. Dankjewel, dat jullie nog steeds ons voorzien van post en pakketjes. Super dankjewel. Zonnige groetjes, Alletta.'
Lasker: 'Kijk, daar kan ik emotioneel van worden'.
De pakketbezorgster denkt dat ze het nog lang kan volhouden. 'Ik heb een bus waar zes kuub in past, meer gaat er gewoon niet in', zegt ze nuchter, terwijl ze de schuifdeur met een ferme zwaai sluit en gas geeft, op naar de volgende stop.