Laatste coronacijfers: Relatief stabiel, maar toename verwacht (update)

Het aantal patiënten met corona op intensive care-afdelingen in Groningse ziekenhuizen is vrijdag toegenomen. Er liggen nu 60 coronapatiënten op de verschillende ic's, dat waren er donderdag 57.

Het aantal patiënten dat op een verpleegafdeling ligt is afgenomen, van 55 naar 51. Dat blijkt uit de cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland (ROAZ NN). 

Minder snelle stijging

Voor heel Noord-Nederland neemt het totale aantal coronapatiënten al een paar dagen af. Volgens het UMCG stijgt het aantal van niet-ic-behoeftige patiënten minder sterk dan eerder prognoses lieten zien.

Toch bereiden de ziekenhuizen zich voor op een toename van het aantal patiënten en worden er extra ic-bedden en verpleegafdelingen voor coronapatiënten gerealiseerd. 

Volgens het ROAZ is er op dit moment voldoende capaciteit beschikbaar bij de Groningse ziekenhuizen voor patiënten uit de regio, met of zonder corona. Dat komt omdat zorgaanbieders andere zorg zoveel mogelijk uitstellen. 

Kan ik nog naar de huisarts? 'Ja'

In Groningen is tot zeventig procent van de ziekenhuiszorg uitgesteld, maar het ROAZ benadrukt dat mensen met klachten altijd hulp moeten zoeken. 

'Mensen met gezondheidsklachten kunnen te allen tijde contact opnemen met hun huisarts, doktersdienst of behandelend specialist.' Zij bepalen vervolgens of de zorg noodzakelijk is en hoe de zorg dan moet worden verleend.

Ruimte benutten

Het UMCG schrijft in een nieuwsbrief aan personeelsleden dat ruimten die worden klaargemaakt voor coronapatiënten, zo goed mogelijk worden benut om andere noodzakelijke zorg te verlenen. In Groningse ziekenhuizen is tussen de vijftig en zeventig procent van de reguliere zorg afgezegd. 

Dat komt vooral door de zware belasting van de intensive care. Die afdeling is, samen met de operatiekamers, 'de beperkende factor' om andere operaties uit te kunnen voeren. Het ziekenhuis roept specialisten op om de beschikbare ruimte de komende weken zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Update: In een eerdere versie van dit bericht stond dat het aantal ic-opnames was afgenomen, dat bleek onjuist. Het gaat juist om een toename van drie personen. 

Lees ook:

Laatste coronacijfers: daling van aantal ziekenhuisopnames in het Noorden
Hoogleraar Datavisualisatie: 'Kijk goed naar de context van coronagrafieken'

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws