Interieurontwerper Henk Vos (80) overleden

Interieurontwerper Henk Vos
Interieurontwerper Henk Vos © Kristi Jungcurt
'Een Gronings icoon is niet meer'. De Groningse interieurontwerper Henk Vos is afgelopen woensdag overleden. Vos werd 80 jaar.
Het had niet veel gescheeld of de wegen van Vos en zijn geboortegrond Groningen waren al vroeg gescheiden. Begin jaren zestig blijkt op de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam dat hij feeling heeft met interieurontwerp en architectuur.
De dan 23-jarige Vos heeft ambities: hij wil na zijn militaire dienst een eigen bureau voor binnenhuisarchitectuur beginnen. Niet in Groningen waar zijn vader Wiebe als tweede generatie een meubelmakerij heeft, maar in Den Haag.
Nog voor hij voor zichzelf kan beginnen, brengt het plotselinge overlijden van vader Wiebe hem toch weer naar Groningen. Daar zet hij de zaak voort. Twee jaar later doet hij de meubelmakerij en stoffeerderij van de hand en begint op dezelfde plek aan de Meeuwerderweg in Stad een grotere moderne interieurzaak.

Grote projecten

In de jaren die volgen blijft de vernieuwende blik van Vos niet onopgemerkt. Zo wordt hij gevraagd om onder andere het interieur van het hoofdkantoor van KPN in Groningen en de directiekamers van Koninklijke Bijenkorf Beheer in Amsterdam te ontwerpen. Met teksten als 'Een bankstel voor je leven. Wat een vreselijk vooruitzicht' zorgt een reeks advertenties in een landelijke krant ervoor dat de bekendheid blijft groeien.
Uitbreiden niet mogelijk is aan de Meeuwerderweg, dus vertrekt Vos met zijn zaak uit De Oosterpoort. Omdat een meubelboulevard als alternatief wordt geboden, overweegt hij verder te gaan in het westen van het land. De gemeente wil dat voorkomen en geeft hem de vrijheid om elders een nieuw pand te bouwen. Vos kiest voor een locatie langs de A7, tegenover het huidige MartiniPlaza. Daar verrijst het Maupertuus, ontworpen door zijn dan 24-jarige zoon Bart.

Nieuwe generatie

Daar bouwt hij verder aan zijn imperium, met zoon Bart steeds vaker aan zijn zij als het om ontwerpen gaat. Ook zijn zoon Roderick heeft de creativiteit van zijn vader. Hij heeft een eigen studio in Heusden Vesting. Marco is de enige van de drie zoons die een ander pad kiest. Hij wordt piloot bij Transavia.
Als Henk Vos ermee stopt in 2006, besluit Marco zijn werk als piloot te gaan combineren met dat van algemeen directeur van Vos Interieur. Hij leidt sindsdien de zaak samen met broer Bart. Tot tevredenheid van hun vader, die de nieuwe generatie zijn werk voort ziet zetten.
De uitvaart van Henk Vos is komende donderdag.