'Grens met Duitsland gaat maandag mogelijk dicht' (update)

Een eerdere controle bij de Duitse grens in 2017
Een eerdere controle bij de Duitse grens in 2017 © Jeroen Bos/112 Groningen
Ons land is in de voorbije dagen door het Duitse Robert Koch Instituut (RKI) bestempeld als 'internationaal risicogebied' als het neerkomt op verdere verspreiding van het coronavirus. Dat blijft niet zonder gevolgen, want het kan betekenen dat Nederlands-Duitse grensovergangen op korte termijn grotendeels op slot gaan.
Onder meer Oostenrijk en Zwitserland zijn door het RKI - het equivalent van het RIVM - al als risicogebied aangewezen en zagen de grensovergangen met Duitsland al in groten getale op slot gaan. Waar de grens nog wel kan worden overgestoken, wordt streng gecontroleerd.

Kleine grensovergangen op slot

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken zou maandag willen besluiten om kleine grensovergangen met Nederland sowieso te willen sluiten, weet de NOS. Een aantal grotere grensposten blijft wel open. 
Ook voor onze provincie heeft het mogelijke besluit grote gevolgen. Zo zijn vanuit het UMCG artsen-microbiologen gedetacheerd in elf Duitse ziekenhuizen in de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

'Teleurstellend'

Alex Friedrich, arts-microbioloog in het UMCG, vindt het teleurstellend dat het RKI heel Nederland als risicogebied heeft aangeschreven. 'De epidemiologische situatie is hier in het noorden toch wel heel anders dan in de rest van Nederland', meent hij.
Friedrich pleit daarom voor een speciaal vignet. 'Zo kunnen grenswerkers met een vitaal beroep, die op dit moment heel belangrijk zijn voor de aanpak van covid-19 in een grensregio, heen en weer blijven reizen'. Zo'n vignet wordt ook gebruikt langs de Nederlands-Belgische grens.
De RKI-richtlijn zorgt volgens Friedrich overigens nu al voor problemen. 'Nederlandse artsen mogen de grens wel over, maar krijgen geen toegang tot het ziekenhuis zelf.'

Wie mag wel en niet de grens over?

Als het tot sluiting van de grenzen komt worden er grensovergangen aangewezen die wel open blijven. Daar zal zoals gezegd streng gecontroleerd worden. Welke grensovergangen dat zijn, is nog niet bekend.
Duitsers die terugreizen naar huis worden wel altijd doorgelaten, net als niet-Duitsers die kunnen aantonen dat ze in Duitsland werken. Sterfgevallen in de familie, een doktersbezoek en een doorreis naar een ander land zijn eveneens geldige inreisredenen.