Vier op vijf Groningers denkt coronamaatregelen ook tot na 28 april vol te kunnen houden

Tachtig procent van de Groningers verwacht de door het kabinet ingestelde maatregelen vanwege het coronavirus ook na 28 april vol te kunnen houden.

Dat blijkt uit een representatieve enquête van Kien Onderzoek in opdracht van RTV Noord, RTV Oost, RTV Drenthe en Omrop Fryslân.

In dit onderzoek werd gevraagd naar maatregelen die in Nederland genomen zijn vanwege het coronavirus en de mogelijke invloed die dit heeft op het dagelijks leven van mensen, bijvoorbeeld door de oproep om mogelijk thuis te blijven.

Ruim 78 procent van de Groningers geeft aan (bijna) de hele dag thuis te zitten, terwijl de helft zegt thuis te werken. Bijna 84 procent geeft aan een goede dagelijkse routine te hebben en ruim 92 procent heeft geen behoefte aan hulp om thuis goed te kunnen functioneren, zoals bij boodschappen of klussen.

Ruim 40 procent van de Groningers geeft aan wel eens mensen in hun omgeving te helpen die hun huis niet uit kunnen.

Sfeer in huis

Nu veel mensen verplicht thuis zitten kan dat de vraag oproepen of er niet veel meer ruzies en spanningen ontstaan. Zo merkte de dominee van de Stadse Martinikerk Pieter Versloot eerder bij RTV Noord op dat 'deze crisis veel onderliggende spanningen aan de oppervlakte brengt. Problemen die er vaak onderhuids al wel zijn, maar nu extra worden getriggerd.'

De resultaten uit dit onderzoek laat zien dat dit niet lijkt te gelden voor de meerderheid van de Groningers. Driekwart van hen geeft aan dat de sfeer onderling in huis niet is verslechterd. 

Gevoel

Ondanks dat een grote meerderheid de maatregelen wel denkt te kunnen volhouden, laat deze crisis ons niet geheel koud. Want hoewel een groot deel aangeeft dat de crisis weinig invloed heeft op het gevoel van geluk, eenzaamheid of droefenis, is er ook een grote groep waarbij die gevoelens wel in meer of mindere mate negatief beïnvloed zijn.

Leeftijd maakt uit

Kijkend naar de resultaten van de vier noordelijke provincies tezamen, dan valt op mensen die jonger zijn dan veertig het in meerderheid vervelend vinden om zoveel mogelijk thuis te moeten blijven. Voor mensen die ouder zijn dan veertig is dit een minderheid. 

Ook als het gaat om het missen van sociale contacten zijn er verschillen tussen de oudste en jongste leeftijdscategorieën. Van de mensen die zestig jaar of ouder zijn geeft ruim 62 procent aan sociale contacten te missen. Voor mensen jonger dan dertig jaar is dit bijna 85 procent.

Andersom geeft ruim 92 procent van de mensen van zestig jaar en ouder een goede dagelijkse routine te hebben, tegen bijna 72 procent van de mensen van jonger dan dertig.

Klik hier voor de resultaten van Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel tezamen, en klik hier voor de onderzoeksverantwoording. 

Lees ook:

Groningse dominee biedt steun in crisistijd: 'Ik zie veel onderhuidse spanningen'
- Alles over corona

Meer over dit onderwerp:
coronavirus GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws