Duits-Nederlandse grensovergangen blijven open; wel meer politiepatrouilles

De grensovergangen tussen Nederland en Duitsland kunnen openblijven. Doordat er steeds intensief overleg is tussen de autoriteiten aan beide kanten, is het niet nodig om deze op slot te doen.

Dat vertelde regeringsleider Angela Merkel maandag na het besluit om de grens open te houden. 

'Internationaal risocogebied'

Zondag bestond de vrees dat de grenzen met Duitsland grotendeels dicht zouden gaan. Het Duitse Robert Koch Instituut (RKI), de evenknie van het RIVM, had ons land vorige week bestempeld als 'internationaal risicogebied' voor de verdere verspreiding van het coronavirus.

Eerder kregen Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk dat predikaat al. Sindsdien wordt daar streng gecontroleerd bij grensovergangen.

Dat er niet streng gecontroleerd zal worden bij de Nederlands-Duitse grensovergangen gedurende de coronacrisis, is een nadrukkelijk verzoek geweest van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Beide deelstaten grenzen aan Nederland.

Grenzen met andere buurlanden

Andere deelstaten hadden eerder juist wel verzocht de grens met andere buurlanden te sluiten, liet de bondskanselier weten. Daarom zijn er wel strikte grenscontroles met bijvoorbeeld Frankrijk en Oostenrijk.

Volgens Merkel komen er in het grensgebied met Nederland wel meer politiepatrouilles.

Lees ook:

'Grens met Duitsland gaat maandag mogelijk dicht' 
- Alles over het coronavirus

Meer over dit onderwerp:
coronavirus GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws