Zwanen door honden doodgebeten

Minstens tien zwanen zijn dit jaar in de provincie door honden aangevallen. Daarvan heeft de helft van de zwanen de aanval niet overleefd. Dat meldt Faunavisie Wildcare in Westernieland.

Het gaat om zwanen waarvan met zekerheid is vastgesteld dat een hond de beten heeft toegebracht. Faunavisie heeft een werkgebied dat zich behalve de provincie Groningen, uitstrekt tot Schiermonnikoog en delen van Friesland, Drenthe en zelfs Duitsland.

Meer dan tien

Het laatst bekende incident was afgelopen zaterdag in Veendam. De gewonde vogel werd bij Faunavisie gebracht, maar ondanks behandeling ging het dier de volgende dag dood.

Volgens Pim Lollenga van Faunavisie Wildcare kan het gaan om meer zwanen dan de tien waarvan hij het zeker weet. Dit jaar heeft hij al twintig gewonde zwanen behandeld. Wel is een aantal daarvan gewond geraakt nadat ze aangereden werden of tegen een draad vlogen.

'Voor een hond is een zwaan niet te weerstaan'

Hij vindt dat hondenbezitters hun huisdier te vaak los laten zonder bij de mogelijke gevolgen stil te staan. 'Buiten de bebouwde kom hoeft een hond niet aan de lijn, maar wettelijk moet een huisdier dan wel onder controle zijn', aldus Lollenga.

'Voor een hond is het bijna niet te weerstaan als een fladderende zwaan wegloopt. Een zwaan vliegt niet recht omhoog, die moet echt een hele aanloop nemen. En de meeste honden kunnen harder lopen dan een zwaan kan aanzetten. En die worden dan door zo'n hond gepakt.'

Het zijn overigens niet alleen honden die vogels doden. Ook katten zorgen voor een ware slachting, zegt Lollenga. 'En dan gaat het in Nederland om vele tientallen miljoenen vogels.'

Meer over dit onderwerp:
natuur WESTERNIELAND
Deel dit artikel:

Recent nieuws