Rechters en officieren werken door corona achter plexiglas

De officier van justitie zit vanaf donderdag achter plexiglas
De officier van justitie zit vanaf donderdag achter plexiglas © Jos Schuurman/FPS
In de rechtbanken in Groningen, Assen en Leeuwarden staan vanaf donderdag plexiglas schermen rondom de rechters, griffier en officier van justitie. Deze schermen moeten voorkomen dat het coronavirus in de zittingszaal wordt verspreid.
In Groningen worden twee rechtszalen voorzien van plexiglas. In de rechtbanken in Assen en Leeuwarden komen de schermen in één zaal.

Dicht op elkaar

De rechters zitten in de rechtszaal nu te dicht op elkaar. Het lukt niet om de verplichte afstand van anderhalve meter aan te houden. Om die reden besliste het rechtbankbestuur van Noord-Nederland de schermen te laten plaatsen.
Een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak laat weten dat dit geen landelijke maatregel is: 'Zover ik weet staan nu alleen in de rechtbank in Den Haag dergelijke schermen'. 

Meerdere schermen

De rechters, officier en griffier krijgen aan beide zijkanten hoge schermen en aan de voorkant een laag scherm.
Medewerkers van het Gerechtshof in Leeuwarden kijken donderdag toe hoe de schermen in de rechtbank in Leeuwarden worden geplaatst. Mogelijk worden de schermen kort daarop ook in een zaal in het gerechtsgebouw geplaatst. 

Alleen urgente zaken

Sinds de sluiting van de rechtbanken, Gerechtshoven en bijzondere colleges worden alle zaken opgeschoven. Alleen urgente zaken gaan door, zoals beslissingen over voorarrest, uithuisplaatsing of faillissementen.