Nieuw oorlogsmonument voor verzetsstrijders op Zuiderbegraafplaats (update)

Op de Zuiderbegraafplaats in Groningen is woensdagmiddag een nieuw oorlogsmonument geplaatst. Het is een steen waarin de namen van negentien verzetsmensen zijn gegraveerd.
De verzetsmensen werden gefusilleerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, of kwamen op een andere manier om. Zij werden allen op verschillende plaatsen op de Zuiderbegraafplaats begraven. Drie van hen zijn jaren later herbegraven op het ereveld in Loenen. 
De 'verzetssteen' is bij de ingang van het kerkhof geplaatst op initiatief van stadsgids Henk Bakker. Hij is twee jaar met de voorbereiding bezig geweest. 
Het nieuwe oorlogsmonument op de Zuiderbegraafplaats

'Helden'

'De negentien verzetsstrijders die hier werden begraven kregen niet de aandacht die ze verdienen', zegt Bakker. 'Ze hebben goed werk verricht tijdens de oorlog, je kunt ze gerust helden noemen. Een steen is zeker op zijn plaats.'
Eigenlijk had Bakker een grootste onthulling willen houden. 'Maar door de coronacrisis kon dat niet, dus doen we dat op een later moment. Het is vandaag, 8 april, wel een speciale datum. Twee van de mensen op de steen werden vandaag precies 75 jaar geleden doodgeschoten. Het zijn Hendrik Huininga en Cornelis Wiegers.'
Dit zijn de andere namen op de steen: Nicolaas van Baalen, Jan Bakker, Bront Bossinga, Jacob Domela Nieuwenhuis, Pieter van Dooren, Arend van Essen, Jan Kramer, Bernard Nienhuis, Leendert van Noppen, Roelf Pentinga, Roelof Radersma, Albert Steenstra, Johan Stoffels, Hindrik Woldring, Anna Buringa, Gerard de Buur, Louis Swaagman, Adolf Rood en Jan Sterk. 
Op de steen prijkt verder een gedicht dat is gemaakt door dichter Renée Luth.

Foutje

Een oplettende kijker van RTV Noord zag overigens wel een fout op de steen. De geboortedatum van Hindrik Woldring klopt niet. Op de steen staat 1984, maar dat moet 1884 zijn.
Stadsgids Henk Bakker noemt dit 'erg jammer'. Hij heeft de tekst tientallen keren gecontroleerd en toch is deze fout hem ontgaan. Hij neemt contact op met de steenhouwer om te kijken of er wat aan gedaan kan worden.
Dit bericht is uitgebreid met de alinea over de verkeerde geboortedatum op de steen en de reactie van Henk Bakker daarop.