Wegens corona werkloze prostituees op zoek naar andere baan

De gemeente Groningen wil raamprostiuees helpen die door coronamaatregelen hun werk niet meer kunnen doen. Veel van hen zoeken tijdelijk ander werk.

De prostituees betalen momenteel geen raamhuur, maar hebben ook geen inkomsten. 'Wij werken aan maatregelen', laat wethouder Roeland van der Schaaf weten.

Gemeente wil maatregelen

Een deel van de prostituees valt onder de maatregelen die voor zzp'ers zijn getroffen. De gemeente wil lobbyen bij het Rijk voor geld voor de vrouwen die niet onder deze maatregelen vallen.

Een deel van de prostituees heeft zich gemeld bij de gemeente. Vanwege het Groningse prostitutiebeleid, waarbij iedere sekswerker verplicht een vergunning moet hebben, is er goed zicht op de branche.

Drukte bij instanties

Hulpinstanties voor prostituees hebben het momenteel druk. Volgens Evert Sulman, initiatiefnemer van het Overweeghuis in Stad, zijn veel prostituees op zoek naar ander werk. 'Eigenlijk is dat de eerste vraag die ze stellen, omdat ze hun inkomen kwijt zijn.'

Sulman heeft een oproep op sociale media gedaan: wie heeft er een baan voor deze vrouwen? 'Daar kwamen vanuit verschillende regio's reacties op.'

Groenvoorziening en schoonmaak

Hij ziet vooral dat vrouwen aan het werk gaan in de groenvoorziening, zoals kassen. Ook schoonmaakwerk wordt veel aangeboden.

Het Overweeghuis heeft vijf kamers en een crisiskamer voor vrouwen die mogelijk de prostitutie willen verlaten. Net voor de coronacrisis zat er wat verloop in de bewoning. 'Daar zijn we blij mee, want nu kunnen we de vrouwen opvangen die vanwege de coronacrisis uit het vak willen stappen.'

Lees ook:

- Kritiek op nieuwe prostitutiewet: kijk naar de ogen, niet naar de papieren
- Alles over het coronavirus

Meer over dit onderwerp:
coronavirus GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws