Aantal coronapatiënten in Groningse ziekenhuizen stabiel; minder uit andere regio's

De cijfers van het aantal opgenomen coronapatiënten zijn sinds zondag vrij stabiel
De cijfers van het aantal opgenomen coronapatiënten zijn sinds zondag vrij stabiel © Jos Schuurman
Het aantal coronapatiënten dat momenteel op Groningse intensive care-afdelingen ligt is 63, één minder dan dinsdag. Het aantal patiënten op de verpleegafdelingen is 55. Dat zijn er twee meer dan dinsdag.
Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland (ROAZ NN). Sinds zondag is dit aantal niet meer gegroeid.
In Groningen, Drenthe en Friesland samen liggen 106 coronapatiënten op de ic, onder wie 64 uit andere regio's. Op de verpleegafdelingen van de noordelijke provincies tezamen is dat aantal 133, waarvan 19 uit andere regio's.

Aantal patiënten uit andere regio's loopt terug

Langzaam maar zeker zien we ook dat de aantallen patiënten uit andere regio's teruglopen, zegt Jos Rietveld. De GGD-directeur is mede-voorzitter van ROAZ Noord-Nederland. 
'Het algehele beeld is dat de top misschien wel bereikt is', gaat Rietveld verder. 'Dat weten we niet helemaal zeker, maar de Noordelijke ziekenhuizen geven aan dat ze het prima kunnen redden.'
Nu het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met corona zowel landelijk als regionaal niet meer zo sterk stijgt, staat bij de ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgorganisaties de vraag centraal op welke manier andere zorg weer opgeschaald kan worden.

'Andere acute zorg gaat door'

Bestuursvoorzitter Ate van der Zee van het UMCG hierover: 'We zullen ook in Noord-Nederland nog lange tijd te maken hebben met zorg voor patiënten met COVID-19, waarbij we ook meer ic-capaciteit nodig hebben dan gebruikelijk.'
'Tegelijkertijd gaat acute en niet-uitstelbare zorg voor patiënten met andere gezondheidsproblemen door en is het belangrijk dat zorg die de afgelopen tijd is uitgesteld weer deel uit gaat maken van de dagelijkse praktijk.'