Burgemeester: 'Te voorbarig om iets te zeggen over doorgaan betaald voetbal'

Burgemeester Koen Schuiling wil zich nog niet uitspreken over de situatie van FC Groningen na 1 juni
Burgemeester Koen Schuiling wil zich nog niet uitspreken over de situatie van FC Groningen na 1 juni © Gemeente Groningen/Bewerking RTV Noord
Burgemeester Schuiling van Groningen wil nog geen standpunt innemen over het al dan niet door laten gaan van wedstrijden van FC Groningen na 1 juni. 'Het is te voorbarig om dat te doen', zegt Schuiling.
Zijn collega-burgemeester John Jorritsma van Eindhoven geeft geen toestemming voor het laten spelen van wedstrijden in zijn stad, met of zonder publiek. Jorritsma wil dan ook niet dat de competitie na 1 juni wordt hervat, melden Omroep Brabant en de NOS
Jorritsma is behalve burgemeester ook voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuid. Schuiling is voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen.

Problemen met openbare orde

'Als het spelen van voetbalwedstrijden zonder publiek vergund wordt, levert dat enorme openbare ordeproblemen op', zegt Jorritsma.
'Supporters willen de wedstrijd zien, maar mogen waarschijnlijk niet het stadion in. Die gaan dan samenscholen in de stad. Dan bereik je precies wat je niet wilt bereiken', zegt Jorritsma. 'En dat geldt niet alleen voor mijn stad.'
Jorritsma zegt bij Omroep Brabant ook dat hij verwacht dat zijn collega's van de andere Veiligheidsregio's daar unaniem achter staan. Voor Schuiling geldt dat dus niet.

Speculatie voedt geruchten

'Ik begrijp de gevoelens van mijn collega in Eindhoven niet', zegt Schuiling. 'Iedere speculatie voedt de geruchten en de onrust neemt erdoor toe. We hebben nu echt wat anders te doen', zegt Schuiling.
De voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen wil daarom wachten tot het kabinet op 21 april meer bekendmaakt over het vervolg van de coronamaatregelen. 'Hoe het na 1 juni gaat moet dan óók helder worden', zegt Schuiling.
Schuiling roept voetbalclubs verder op solidair te zijn met elkaar. 'De solidariteit die in onze samenleving geldt, geldt ook voor de voetbalclubs. Welke maatregel de KNVB ook neemt voor na 1 juni: de onderlinge solidariteit moet blijven.'

PSV - FC Groningen al gespeeld

Mochten alleen wedstrijden in Eindhoven niet doorgaan, dan lijkt dat geen gevolgen te hebben voor het speelschema van FC Groningen. De uitwedstrijd van FC Groningen tegen PSV is namelijk al gespeeld. Op 20 september verloor Groningen met 3-1 in Eindhoven.