Zorgen om dreigend miljoenentekort in nieuwe gemeente Eemsdelta

De gemeente Eemsdelta vreest voor een miljoenentekort.
De gemeente Eemsdelta vreest voor een miljoenentekort. © RTV Noord
De gemeente Eemsdelta start mogelijk met een tekort van 5,5 miljoen euro op de begroting. Dat blijkt uit onderzoek van de werkgroep financiën van de nieuwe gemeente.
Raadsleden uit de huidige gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum zijn bang dat inwoners voor het tekort moeten opdraaien.

Lagere uitkering Gemeentefonds

De drie gemeenten konden apart van elkaar sluitende begrotingen presenteren. De marges waren echter klein. Eenmaal samen komt er minder geld van het Rijk, zegt de Delfzijlster wethouder Jan Menninga (Lokaal Belang Eemsdelta).
'Als gemeente krijg je jaarlijks een vast bedrag uit het Gemeentefonds. Dat bedrag krijgen we nu drie keer. Straks krijg je dat maar één keer, dus dan mis je al twee', zegt Menninga.

Niet verrast

Voor raadslid Aagtje Elderman van coalitiepartij CDA in Loppersum is het geen verrassing. 'Al vanaf het begin van de fusie werd gezegd dat de herindeling financieel niet gunstig uitpakt. Er zat al niet veel spek op de botten. Dit zag je ook gebeuren bij Midden-Groningen, Het Hogeland en het Westerkwartier.'
Elderman hoopt dat de inwoners niet de dupe worden van de herindeling. 'Voor inwoners van Loppersum zou dat moeilijk te verteren zijn. Toen wij een artikel 12-status hadden, moesten we de lasten met 2,5 procent laten stijgen, jaren achtereen. Ik maak me zorgen om de mensen die nu redelijk kunnen rondkomen, maar straks misschien niet meer.'

Bezuinigen

Volgens het Delfzijlster raadslid Edward Stulp van Gemeentebelangen Eemsdelta (voorheen Lijst Stulp) zal de nieuwe gemeente moeten bezuinigen op het ambtenarenapparaat: 'Eigenlijk vind ik dat we een efficiencyslag moeten maken. De salariskosten stijgen, terwijl die eigenlijk zouden moeten dalen. En zo zijn er meer posten waar je slagen op kunt maken.'
De werkgroep financiën wil de komende periode aangrijpen om scherpe keuzes te maken. Daarmee moet voorkomen worden dat de gemeente daadwerkelijk een miljoenentekort op de eerste begroting heeft staan.
Op 1 januari 2021 gaat de gemeente Eemsdelta van start.