Faillissement BioPack zorgt voor tegenvaller van twee ton bij Werkplein Fivelingo

© Martin Drent/RTV Noord
Verpakkingsbedrijf BioPack Packaging in Appingedam had een huurachterstand van 190.000 euro bij Werkplein Fivelingo. Door het faillissement van BioPack, kan het werkplein naar dit bedrag fluiten.
Dat blijkt uit de tweede analyse van de taskforce die de problemen bij het werkplein aanpakt.

Extra tegenvaller

Werkplein Fivelingo meldde vorig jaar een tekort van bijna twee miljoen euro. De gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum moesten tonnen bijleggen om het werkplein in de benen te houden. Extra tegenvallers, zoals het faillissement van BioPack, raken de gemeenten direct.
BioPack kwam begin dit jaar in acute geldnood, nadat een belangrijke financierder zich plotseling terugtrok. In februari ging het bedrijf, dat een vleugel huurt in het gebouw van Werkplein Fivelingo, failliet. De huurachterstand en de verschuldigde rentes zal het werkplein niet meer ontvangen.
Inmiddels heeft BioPack een doorstart gemaakt onder de naam Green Packx. Werkplein Fivelingo houdt dit jaar rekening met lagere huuropbrengsten.

Gevolgen coronavirus

Niet alleen het faillissement van BioPack is een tegenvaller voor het werkplein. Ook het coronavirus heeft negatieve gevolgen voor de financiën.
Zo wilden de drie gemeenten dit jaar tweehonderd mensen extra naar een betaalde baan laten uitstromen. Daardoor zijn ze minder geld kwijt aan uitkeringen. Maar door het virus liggen veel bedrijven stil en lijken er juist meer werklozen bij te komen.

Achterstand doelen

'Een daling van het bestand is waarschijnlijk al een flinke ambitie', laat de taskforce weten. De gemeenten moeten rekening houden met een 'achterstand op de te behalen doelen en bijbehorende effecten in de gemeentebegrotingen.'
Wat die effecten precies zullen zijn, zal naar verwachting in mei bekend zijn.

Opgenomen in Eemsdelta

Op 1 januari 2021 gaan de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum verder als de gemeente Eemsdelta. Het is de bedoeling dat Werkplein Fivelingo in deze nieuwe gemeente wordt opgenomen.