Noordelijke ziekenhuizen overleggen over hervatting normale zorg

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda
Het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda © Joey Lameris/112 Groningen
De toename van het aantal coronapatiënten in Groningen, Friesland en Drenthe valt voorlopig mee. De ziekenhuizen in Noord-Nederland overwegen daarom de niet-acute zorg weer op te starten.
Door de uitbraak van de coronacrisis is de normale ziekenhuiszorg voor een groot deel stil komen te liggen. Geplande operaties zijn afgezegd, niet-spoedeisende afspraken uitgesteld. Alleen behandelingen die niet kunnen wachten, worden uitgevoerd.

Zorg gemeden

Bovendien blijken veel mensen het ziekenhuis te mijden, omdat ze bang zijn besmet te worden met het coronavirus. Het gevaar bestaat dat mensen te lang doorlopen met klachten, die daardoor verergeren.
De ziekenhuizen vinden het daarom belangrijk dat ze de normale zorgverlening weer kunnen oppakken om de achterstanden in te lopen. Vrijdag vergaderen ze daarover in ROAZ-verband, het Regionaal Overleg Acute Zorg.

Geleidelijk

Er wordt nu geen concrete datum bepaald waarop alle ziekenhuizen weer draaien als vanouds, waarschuwt ROAZ-woordvoerder Katrien Heijstek. 'Het zal geleidelijk gaan. Bovendien kan het aantal coronapatiënten ook weer toenemen. En dan moeten we opnieuw bekijken welke maatregelen we moeten nemen.'