In Harpel wordt 180.000 kilo 'gezonde snoepjes' geteeld

'Ik ben gek op snoepjes, en eigenlijk zijn dit gezonde snoepjes', zegt Bernard Hazenberg uit Ter Apel met een twinkeling in zijn ogen. Onderwerp van gesprek: de blauwe bes. De locatie: een langgerekte akker bij Harpel.
Die akker ligt pal naast Nederlands grootste zonnepark in aanbouw. 'Hoe ik hier terecht ben gekomen?', herhaalt Hazenberg de vraag die hem gesteld wordt. 'Er is twee jaar geleden afgesproken dat het nieuwe zonnepark aan het zicht onttrokken moet worden door bessenstruiken. Ze zochten daar een ondernemer voor. Die ondernemer ben ik.' 

180.000 kilo

In totaal heeft hij 60.000 bessenstruiken geplant die na een aantal jaren samen 180.000 kilo blauwe bessen opleveren. 'Dat zijn dus 360.000 bakjes van 500 gram die iedereen wel kent uit de winkel', rekent Hazenberg voor. 'Maar dan moet wel alles goed gaan.' 

Een van de gele dozen met hommels erin

Hommels

Vandaag is Hazenberg bezig met bloemetjes en hommels. Verspreid over de akker plaatst hij gele dozen met daarin hommels, die hij in Spanje heeft gekocht. Die hommels zorgen ervoor dat de bloemetjes worden bevrucht, zodat er bessen worden gevormd. Als het straks iets warmer is, worden de hommels afgelost door bijen. 

Verschillende soorten

Vorig jaar droegen de stuiken voor de eerste keer bessen, maar dat waren er nog te weinig om rendabel te kunnen oogsten. Aankomende zomer gebeurt dat voor het eerst. Alle bessen worden met de hand geplukt, een arbeidsintensief karwei.
Vorig jaar zaten er al bessen aan de struiken
Hazenberg: 'Ik heb vijf verschillende soorten struiken, die ieder op een ander moment vrucht dragen. Als alles in één keer rijp zou zijn, is het niet te doen'. 

Witveen

De bessenstruiken worden flink vertroeteld. Ze staan in ruggen die zijn opgebouwd uit grond die is gemixt met witveen uit de Baltische staten. 'Dat is wat zuurder, daar groeien de bessen goed op', zegt Hazenberg. 
Via druppelslangen krijgen de struiken water en meststoffen toegediend. Hazenberg: 'Er ligt hier in totaal 150 kilometer slang.' 
Hij hoopt eind juni de eerste bessen te kunnen oogsten.