Mobiele ledkarretjes wijzen Groningers op coronaregels

'Keep your distance at all times', luidt de heldere boodschap
'Keep your distance at all times', luidt de heldere boodschap © Martijn Folkers/RTV Noord
Ze waren de afgelopen dagen op verschillende plekken in de stad Groningen te zien: de mobiele 'ledkarretjes' van ondernemer Ron Jongsma. Bedoeld om de Groningers te wijzen op de coronaregels.
Voor ondernemer Jongsma zijn het ook onzekere tijden. Jongsma verhuurt ledschermen aan festival- en evenementenorganisaties tijdens het festivalseizoen. Maar ook dat ligt door  de coronacrisis stil. Jongsma ziet zijn inkomsten bijna volledig opdrogen.
'Ik kreeg het wel even benauwd', vertelt hij. 'Toen ik een paar weken geleden hoorde dat alle evenementen afgelast werden, dacht ik: 'Ja, en nu?' Toen ben ik gaan zoeken naar werk en dat is gelukt.'

Miniwagen

Geluk bij een ongeluk voor hem is dat de gemeente Groningen in deze onzekere tijden een beroep doet op de diensten van Jongsma. De ondernemer verhuurt namelijk sinds dit jaar mobiele 'ledkarretjes', een soort miniwagen met achterop een ledscherm. Op het scherm kunnen boodschappen worden geprojecteerd.
Tijdens de coronacrisis rijden de wagens in Groningen rond in onder meer het Noorderplantsoen, het Stadspark en in het centrum wanneer er markt is.

'Dubbel gevoel'

Jongsma heeft zijn tarieven wel aangepast. Want, zo vertelt de ondernemer, het voelt niet goed om aan de coronacrisis flink geld te verdienen.
'Het is een beetje dubbel', vervolgt hij. 'Ik heb een bedrijf te runnen en moet er iets voor vragen. Normaal is het verdienmodel anders, we zijn nu een bedrag overeengekomen waarvan ik mijn kosten kan betalen. De gemeente blij, ik blij, iedereen blij.'
De karretjes reden de afgelopen week al verschillende dagen door drukbezochte plekken in Stad. De reacties zijn goed, zegt Jongsma.
'Mensen zijn ontzettend positief. Veel ouderen komen bij ons en zeggen: wat geweldig dat jullie dit doen.'