Nationaal Comité 4 en 5 mei: vlag halfstok hangen en thuis volkslied zingen

Het comité roept iedereen op 4 en 5 mei de vlag te tonen
Het comité roept iedereen op 4 en 5 mei de vlag te tonen © Rob van Hilten/Flickr CC
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Ook vraagt de organisatie op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan de bevrijders van 75 jaar geleden.
Dat de activiteiten rond 4 en 5 mei grotendeels niet doorgaan is al langer bekend. Zo besloot de organisatie van het Bevrijdingsfestival in het Stadspark eind maart al het jaarlijkse festival af te gelasten. Ook werden de afgelopen weken al diverse herdenkingen en evenementen in het kader van '75 jaar bevrijding' afgelast.

Volkslied en taptoe vanuit huis

Het Nationaal Comité roept mensen nadrukkelijk op om de herdenking thuis te volgen via televisie of internet. De Dodenherdenking begint zoals ieder jaar met het trompetsignaal taptoe, om 19.58 uur op De Dam in Amsterdam, die dit jaar vrijwel geheel leeg blijft.
Het Nationaal Comité roept alle mensen met een blaasinstrument op om het signaal vanuit huis mee te spelen. Na twee minuten stilte zal het volkslied klinken; het is de bedoeling dat mensen dat thuis ook meezingen.