Dodenherdenking in Stad: geen stille tocht en publieke kranslegging

Door het coronavirus wordt het programma van de dodenherdenking in de stad Groningen op 4 mei aangepast. De stille tocht vanaf het Joods monument en de publieke kranslegging op het Martinikerkhof gaan niet door.
Dat heeft de Stichting 4 Mei Herdenking Groningen woensdagmiddag bekendgemaakt. In plaats van de traditionele herdenking leggen burgemeester Koen Schuiling en commissaris van de Koning René Paas na de twee minuten stilte een krans op het Martinikerkhof. 

Toespraak opgenomen

De toespraak van burgemeester Schuiling is dit jaar niet publiek, maar wordt opgenomen en is te zien bij RTV Noord. Bij de kransleggingen mag dit jaar geen publiek aanwezig zijn vanwege de coronamaatregelen. De organisatie wil dat mensen dit jaar thuis herdenken.
Ook het ochtendprogramma langs de begraafplaatsen, monumenten en plaquettes gaat niet door. In plaats daarvan leggen medewerkers van de gemeente Groningen kransen op verschillende plekken in Stad. Dat programma wordt niet bekendgemaakt om te voorkomen dat er publiek op afkomt.