'Minderjarig' twitteraccount Groninger Bodem Beweging geblokkeerd

Het nieuwe twitteraccount van de GBB
Het nieuwe twitteraccount van de GBB © Twitter GBB/Onze Toekomst Terug
Door een 'dommigheid' is het twitteraccount van de Groninger Bodem Beweging (GBB) geblokkeerd.
Hierdoor raakte de organisatie in een klap alle vierduizend volgers kwijt. 'Dit is best wel erg', zegt voorzitter Jelle van der Knoop van de GBB.

Geboortedatum

De reden van de blokkade noemt Van der Knoop een 'hele domme administratieve aangelegenheid'. De vereniging die zich inzet voor de belangen van aardbevingsgedupeerden, vierde onlangs haar tienjarig bestaan. Een van de leden heeft vervolgens de oprichtingsdatum van de GBB ingevuld als geboortedatum op Twitter.

'Niet voor kinderen'

Daar maakte het social mediaplatform meteen korte metten mee: Twitter is niet voor kinderen. Dus als je jonger bent dan dertien jaar, dan mag je geen account. Twitter zag het account van de Groninger Bodem Beweging aan voor dat van een kind van tien en dus ging het account ging meteen op slot.
Het account werd door de jaren heen gevolgd door onder meer Tweede Kamerleden en journalisten. Zij gebruikten het om in contact te komen met de vereniging. Dat kan nu niet meer. Alle volgers en tweets zijn verdwenen.

Twitter reageert niet

Inmiddels heeft de GBB een tijdelijk account aangemaakt: @GBBGroningen. Dat heeft nog maar vierhonderd volgers. 'Mensen kennen dit niet en denken dat het nep is. Ze denken: Ik volg toch al de Groninger Bodem Beweging?'
De GBB probeert al een maand weer toegang te krijgen tot het oude account, maar zonder succes. 'Er wordt daar niet gereageerd, het is een heel gesloten organisatie', concludeert Van der Knoop. Hij heeft vandaag een kopie van zijn paspoort naar het Amerikaanse bedrijf gestuurd in de hoop te bewijzen dat de GBB geen tienjarig kind is.