Afvoerwagens voormalige vuilstort Woltersum rijden alternatieve route

De voormalige vuilstort
De voormalige vuilstort © Marco Grimmon/RTV Noord
De 1800 vrachtwagens die de gelekte stoffen gaan afvoeren van de vuilstort Woltersum, doen dat via een route die omwonenden graag willen.
Dat maakt de gemeente Groningen bekend. De voormalige vuilstort wordt gesaneerd omdat er chemische stoffen gelekt zijn in het grondwater. Omwonenden maken zich daar zorgen over.
Het gaat onder meer om chemisch afval van AKU, de voorloper van Akzo Nobel. Er bleek uit onderzoek geen gezondheidsgevaar.

Bang voor schade

Omwonenden waren bang voor schade aan hun woningen omdat de wegen niet gebouwd zijn op het zware verkeer. Daarnaast zijn ze bang dat de vrachtwagens voor onveilige situaties met fietsers en spelende kinderen gaan zorgen.

Route deels over bouwland

Daarom heeft de gemeente zes mogelijke routes bedacht waarover het afval afgevoerd kan worden. De definitieve route geeft zo min mogelijk omwonenden overlast en gaat deels over bouwland.
Vanwege het coronavirus zijn er geen bewonersbijeenkomsten mogelijk. De gemeente Groningen heeft daarom besloten deze besluiten toe te lichten tijdens een online bijeenkomst in de tweede helft van april.
Het project zit nu in de aanbestedingsfase. Als die in augustus is afgerond, zal de transportroute gelegd worden. De sanering is uiterlijk in maart 2021 afgerond.