Gezinsuitbreiding voor de zeearenden uit het Hunzedal

Voor het vierde jaar op rij is er broedsucces voor de zeearenden uit het Hunzedal.

De eieren zijn waarschijnlijk afgelopen donderdag, op 9 april, uitgekomen. Een dag later werd gezien dat er voor het eerst werd gevoerd. Het is nog niet duidelijk hoeveel jongen het zeearendenkoppel heeft gekregen.

De jongen zijn nog te klein om boven de rand van het nest uit te steken, maar met een week of twee zou het wel duidelijk moeten zijn hoeveel nageslacht het stel op de wereld heeft gezet.

Opmerkelijk dichtbij Stad

De zeearenden zijn sinds 2017 een koppel en de twee hebben sindsdien jaarlijks een of twee jongen grootgebracht. De nestlocatie ligt opmerkelijk dicht bij de stad Groningen.

De zeearenden leven in het Hunzedal rond het Zuidlaardermeer; een natuurgebied waar naast natuur ook menselijke activiteiten zoals landbouw, recreatie en drinkwaterwinning aanwezig zijn. Maar, deze zeearenden trekken zich daar helemaal niets van aan.

De combinatie van dit naturgebied met waterberging heeft een gewild leefgebied doen ontstaan voor de zeearend. Maar ook de bever, otter en een groot aantal zeldzame vogelsoorten voelen zich er thuis.

Afstand houden

Het Groninger Landschap roept op om op ruime afstand van het nest te blijven en de zeearenden niet te verstoren. Het nest ligt in een natuurgebied dat niet toegankelijk is voor bezoekers.

De beste kansen om de vogels te spotten is vanaf de kijktoren in de Oostpolder, de vogelkijkhut in de Westerbroekstermadepolder en vanaf het gemaal in de Onnerpolder. Vandaaruit heb je de grootste kans om de zeearenden met prooien voor hun kroost langs te zien vliegen.

Lees ook:

- Zeearenden maken nest klaar bij Zuidlaardermeer
- Directeur Groninger Landschap: 'Het moeten geen gehaktmolens worden'

Deel dit artikel:

Recent nieuws