Kabinet: 650 miljoen extra voor landbouw

Minister Carola Schouten van Landbouw en Natuur
Minister Carola Schouten van Landbouw en Natuur © RTV Noord
Het ministerie van Landbouw komt met 650 miljoen euro aan extra noodmaatregelen voor de agrarische sector, heeft minister Schouten laten weten aan de Tweede Kamer.
Het grootste deel van het bedrag, 600 miljoen, is voor bedrijven in de sierteelt en bepaalde delen van de tuinbouw die te maken hebben met een flinke omzetdaling.

Aardappelen voor patat

De overgebleven 50 miljoen is om aardappeltelers te compenseren voor fritesaardappelen die ze niet kunnen verkopen omdat de horeca dicht is.
Zij worden gecompenseerd voor de aardappelen die ze nog in de opslag hebben, en die niet meer tot frites kunnen worden verwerkt. Ze krijgen 40 procent van de gemiddelde marktwaarde tussen september 2019 en februari 2020.
'We hebben hier te maken met bedrijven die in een unieke positie zitten', zegt minister Schouten. 'Je kunt groeiende gewassen niet stoppen.'

'Grootste klappen opvangen'

'Daarnaast hebben de bedrijven te maken met producten die niet lang houdbaar zijn en die niet of moeilijk verwerkt kunnen worden.' Volgens de minister kunnen met het geld veel bedrijven de grootste klappen opvangen.'

LTO: lost grote problemen niet op

Boeren en tuinders zijn blij met de extra 650 miljoen euro die het kabinet heeft aangekondigd om agrarische ondernemers tegemoet te komen. Volgens LTO Nederland kunnen veel agrariërs met hun producten geen kant op. 'Het is vaak niet mogelijk om de bloemen, planten en voedsel waar veel in is geïnvesteerd zomaar een paar maanden op te slaan.'
Toch zijn de problemen voor veel bedrijven zo groot, dat die ondanks de honderden miljoenen van het kabinet nog niet opgelost zijn, stelt LTO. De landbouworganisatie hoopt op extra support vanuit Brussel, bijvoorbeeld met bepaalde opkoopregelingen.