Aantal sterfgevallen in noordelijke instellingen niet gestegen door coronavirus

In veel delen van ons land is het aantal sterfgevallen in verpleeg- en verzorgingstehuizen de afgelopen weken gestegen. Maar dat geldt niet voor Noord-Nederland.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS vergelijkt de wekelijkse sterftecijfers sinds het uitbreken van de coronacrisis met de gemiddelde wekelijkse sterfte in de eerste maanden van dit jaar.

Het CBS gaat bij deze sterftecijfers uit van de zogenoemde institutionele huishoudens. Daar vallen verpleeg- en verzorgingshuizen onder, maar ook gevangenissen, asielzoekerscentra en instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg.

Stabiel gebleven

In onze provincie ging het wekelijks gemiddeld om zo'n dertig sterfgevallen. Maar de laatste vier weken lijkt de sterfte zelfs wat af te nemen. Zo stierven er in de week van 30 maart tot 5 april in de instellingen 21 mensen.

Tanja Traag, sociologe bij het CBS, benadrukt dat het in onze provincie om kleine aantallen gaat. In de eerste veertien weken van 2020 schommelt het aantal sterfgevallen tussen de 21 en 36. 'De meest juiste interpretatie is daarom dat de sterfte stabiel gebleven is', aldus Traag.

Minder dan in het zuiden

Hoewel de feitelijke doodsoorzaken pas in het derde kwartaal bij het CBS terecht komen, gaat het landelijke sterftecijfer gelijk op met de corona-epidemie. De sterfte is sinds het uitbreken van de coronacrisis toegenomen. 

'Dat geldt ook voor de regionale verschillen', aldus Traag. Dat,de sterfte in Noord-Nederland niet hoger ligt dan je in een normale week zou verwachten, hangt volgens haar waarschijnlijk samen met het feit dat de coronacrisis hier vooralsnog minder speelt dan elders.

Lees ook:

- Alles over de coronacrisis

Meer over dit onderwerp:
coronavirus GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws