Minister ziet voorlopig niets in uitstel verkiezingen Eemsdelta

Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken wil de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Eemsdelta vooralsnog niet uitstellen. Deze worden gehouden op 18 november dit jaar.

50PLUS-Kamerlid Henk Krol had gevraagd of uitstel mogelijk is.

Krol is bang dat lokale partijen in Delfzijl, Appingedam en Loppersum zich vanwege het coronavirus niet goed voor kunnen bereiden op de verkiezingen. Vooral kwetsbare groepen zouden volgens hem hinder ondervinden bij deelname aan campagnes.

Nog geen problemen

Ollongren vindt dat partijen op dit moment prima in staat zijn om een verkiezingsprogramma en kandidatenlijst op te stellen. 'Ook bij de gemeenten zie ik nu nog geen problemen in de voorbereiding van de verkiezingen.'

Mochten de maatregelen ook na 1 juni van kracht blijven, dan zal de minister kijken naar de effecten daarvan op de verkiezingen. Het provinciebestuur kan de verkiezingen desnoods uitstellen tot uiterlijk 1 januari 2021, de dag van de herindeling.

Als de verkiezingen ook dan nog niet door kunnen gaan, kan de Kamer besluiten de gemeentelijke fusie uit te stellen. 

Groen licht

Binnen enkele weken neemt de Tweede Kamer een besluit over de herindeling van de drie gemeenten. Alle politieke partijen lijken daar groen licht voor te geven. Als daarna ook de Eerste Kamer instemt, is de fusie officieel.

Volgens plan

Burgemeester Hans Engels van Loppersum liet eerder al weten dat de voorbereidingen ondanks het coronavirus gewoon doorgaan.

'Het digitale vergaderen heeft een enorme vlucht genomen. De ambtelijke top is nu benoemd en ook de andere functies worden nu verdeeld. Dat loopt allemaal volgens plan.'

Lees ook:

- Tekort van 5,5 miljoen in Eemsdelta is slechts 'meest ongunstige scenario'
- Delfzijl gaat 'oetbroezen' met eindfeest en boek

Meer over dit onderwerp:
EEMSDELTA
Deel dit artikel:

Recent nieuws