'Experimentschool' in Westerbroek gaat definitief sluiten (update)

De Jan Ligthartschool in Westerbroek heeft besloten zichzelf op te heffen en dat betekent dat de school gaat sluiten. Drie jaar geleden kon de school bij wijze van experiment openblijven ondanks een leerlingentekort.
Sinds 2017 is geprobeerd onderwijs in Westerbroek te realiseren door participatie van dorpsbewoners. Ondanks alle inspanningen van bestuur, medewerkers, ouders en dorpsbewoners worden de doelstellingen van het experiment niet gehaald. 'Het blijkt niet haalbaar om binnen de gegeven randvoorwaarden om de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs te waarborgen' staat in een persbericht van de school.
De afgelopen maanden is onderzocht of er met hulp van de inwoners van het dorp alternatieven zijn om de school in Westerbroek open te houden. Gebleken is dat dit niet haalbaar is, ook niet door de school op te laten gaan in een grotere schoolorganisatie.

Verzet tegen sluiting

In 2017 verzette het dorp zich met hand en tand tegen de sluiting van de school. De voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer wilde de school dicht doen, omdat er maar 34 leerlingen op de school zaten. De kosten per leerling was te hoog, vond de gemeente. 
De dorpsvereniging zocht contact met de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen (VZD). Ze hadden een manier bedacht waarop kleine scholen toch open konden blijven. Mede door de inzet van dorpsbewoners konden scholen op een rendabele manier geëxploiteerd worden. Voormalig staatssecretaris Sander Dekker keurde het plan destijds goed.

Fusie

Er wordt nu gekeken of de school kan fuseren met de schoolin Engelbert, de Driebond die ongeveer 4,5 kilometer van de Jan Ligthartschool ligt. De voortekenen lijken goed en een groot deel van de kinderen lijkt in het nieuwe school de overstap naar de Driebond te maken.

Kindcentrum blijft open

Bij Kindcentrum De Apenrots Westerbroek, gevestigd in hetzelfde pand, staat de telefoon sinds het nieuws over de sluiting van de school roodgloeiend. Bezorgde ouders willen weten of de opvang nu ook sluit.
'Wij mogen van de gemeente in elk geval tot 1 augustus 2021 op deze plek blijven', zegt eigenaresse Nicole Vroom. 'In de tussentijd wordt een andere locatie gezocht, dus nieuwe kinderen kunnen gewoon aangemeld worden.'
Het bericht is aangevuld met informatie dat het kindcentrum in hetzelfde pand wel open blijft.