Bedrijf in surséance: geen waterstof-Qliner naar Emmeloord

Aan de tweejarige proef met een waterstofbus op lijn 315, de Qliner tussen Groningen en Emmeloord, komt een einde nog voor de bus zijn eerste kilometers heeft gemaakt.

De bus zou in 2021 en 2022 gaan rijden, maar dat is van de baan nu de provincie Friesland zich heeft teruggetrokken uit de proef.

Uitstel van betaling

Aanleiding is dat het Finse bedrijf, dat de bus zou gaan bouwen, uitstel van betaling heeft aangevraagd. Ook de provincies Groningen en Flevoland zouden meedoen aan de test, die 1,2 miljoen euro zou kosten. De drie provincies zouden dit bedrag delen.

Volgens een woordvoerder van de provincie Groningen is Friesland van mening dat een nieuwe aanbestedingsprocedure te veel tijd kost, gelet op de resterende looptijd van de Friese busconcessie. De vergunning van Arriva loopt af in 2022.

Geen financiële strop

Het stopzetten van de proef kost de drie provincies geen geld. Er was nog geen geld overgemaakt naar het Finse bedrijf.

De provincie Groningen relativeert het niet doorgaan van de proef: 'Het was maar één bus. We zijn met tal van waterstofprojecten bezig, ook in het openbaar vervoer. Denk aan de waterstoftrein en aan de 22 waterstofbussen van Qbuzz die in Groningen en Drenthe rijden.'

Lees ook:

- Provincie wil extra geld op tafel leggen voor waterstoftrein
- Proef met waterstofbus tussen Groningen en Emmeloord

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws