NPG opent meldpunt voor ideeën die 'net even een grotere investering' vragen

Directeur Siem Jansen van het Nationaal Programma Groningen
Directeur Siem Jansen van het Nationaal Programma Groningen © ANP
Het Nationaal Programma Groningen (NPG) begint met een zogeheten impulsloket. Bij het loket kunnen groepen inwoners zich melden met een idee dat 'net even een grotere investering vraagt' dan tienduizend euro.
Voor plannen tot tienduizend euro is er het leefbaarheidsloket. Dat opende in september vorig jaar.

Budget van tien miljoen

Het impulsloket is voor plannen die te groot zijn voor het leefbaarheidsloket en maximaal 125 duizend euro kostten. Tot 2029 is tien miljoen euro beschikbaar voor deze nieuwe ideeënpot.
'We begeleiden mensen met hun aanvraag en zetten onder andere ervaringsdeskundigen in op het gebied van ondernemen', zegt directeur Siem Jansen van het Nationaal Programma Groningen. 'Zo zorgen we er samen voor dat het idee de grootste kans van slagen heeft.'

Speerpunten

Een idee moet bijdragen aan de pijlers van het NPG: economie, leefbaarheid, werken en leren en natuur en klimaat. Het NPG betaalt daarnaast maximaal de helft van de werkelijke kosten. De andere helft moeten de initiatiefnemers op een andere manier bij elkaar krijgen.
'Grotere projecten vielen tussen wal en schip, terwijl er hele mooie ideeën tussen zitten', vertelt Jansen. 'We helpen graag om ook deze initiatieven verder te brengen.'