Van spatscherm naar kunstwerk: 'Ik wil de positieve kant laten zien'

Kunstenaar Dolf Verlinden maakt kunst van spatschermen
Kunstenaar Dolf Verlinden maakt kunst van spatschermen © René Walhout/RTV Noord
Een maand geleden kende niemand ze, maar door de coronacrisis zijn ze onderdeel geworden van ons leven: plastic schermen bij de kassa. De Groninger kunstenaar Dolf Verlinden raakte erdoor geïnspireerd en start een bijzonder kunstproject.
'Ik moest een week of twee geleden voor een potje pindakaas naar de supermarkt hier om de hoek', vertelt Dolf Verlinden in zijn atelier in de Groninger binnenstad.
'Toen ik ging afrekenen zag ik dat scherm. En het bijzondere was: ze hadden het met rode tape een soort kader gegeven en dat gaf het een bijna majesteitelijke uitstraling.' Terug in zijn werkruimte kwam het idee om iets met de coronaschermen te gaan doen.
Van spatscherm tot kunst

Twee kanten van het scherm

'Ik realiseerde me dat ze door de hele stad, heel het land, heel de wereld, overal hangen', vervolgt de kunstenaar. 'Zo'n scherm heeft twee kanten: eentje voor de klant en eentje voor de caissière. Maar het heeft ook twee kanten omdat het de communicatie beperkt. Je kan elkaar minder goed verstaan, maar tegelijkertijd maakt het communicatie mogelijk. Dankzij het scherm kunnen wij een potje pindakaas halen.'

Kunstenaars en winkeliers gezocht

Verlinden kocht bij de bouwmarkt een plastic scherm en beschilderde het in zijn bekende abstracte stijl. Tegelijkertijd liet hij een website bouwen.
'Ik zoek kunstenaars en winkeliers die aan dit project mee willen doen. Ze kunnen via die site contact met me opnemen.' Het eerste scherm dat Verlinden maakte hangt inmiddels boven de kassa van een winkel in kunstenaarsbenodigdheden in de Groninger binnenstad.
Kunstenaar Dolf Verlinden bij een van zijn creaties(René Walhout/RTV Noord)

Positiviteit laten zien

De Groninger kunstenaar hoopt dat zijn project wereldwijd wordt opgepikt en dat de schermen voor wat verlichting kunnen zorgen in deze coronadagen.
'Het is een manier om al die negativiteit van ziekte, dood en verderf, van beperking van vrijheid, mensen die thuis moeten zitten, om het iets meer leefbaar te maken, kleur te geven en de positieve kant te laten zien.'

Tentoonstelling van coronaschermen

Uiteindelijk hoopt Verlinden, als de coronacrisis eenmaal is bezworen, de schermen te verzamelen en ze tentoon te stellen.
'Ik hoop dat het er heel veel zullen zijn. Die dan in een ruimte vrij komen te hangen. Waar je doorheen kunt lopen, een soort ervaring krijgt en ziet van: dit is ons gebeurd. Dat zou fantastisch zijn.'