Tegen landelijke trend in: Groningen verbruikt minder water

Terwijl in meerdere provincies in Nederland het waterverbruik aanzienlijk toeneemt, is het verbruik in onze provincie juist sterk gedaald. Voornaamste reden: Groningen is een studentenstad.

'In de stad wordt zeven procent minder water gebruikt dan normaal', zegt woordvoerder Tabitha Petter van Waterbedrijf Groningen. Het verbruik in de Ommelanden stijgt wel licht. 

Minder verbruik 

Donderdag riep Waterbedrijf Vitens, dat water levert in vijf provincies in Nederland, op om 'zo zuinig mogelijk te zijn met water'. Vitens ziet het verbruik met zo'n zeven procent toenemen. Maar van die ontwikkeling is in de provincie Groningen geen sprake.

Petter: 'Groningen is een studentenstad, maar vanwege het coronavirus zijn veel studenten naar het ouderlijk huis gegaan. Daar komt bij dat Groningen veel horeca kent die nu allemaal dicht is. Dat geldt ook voor grote afnemers als Kardinge en sportscholen waar normaal veel water wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het douchen'.

Ommelanden stijgt juist

Terwijl het verbruik in de stad juist flink lager ligt, stijgt het verbruik in de Ommelanden met zo'n één tot twee procent. 

De woordvoerder daarover: 'Veel mensen werken in de stad, maar zijn nu thuis. En in de provincie hebben mensen vaker een tuin die verzorgd moet worden. Ik heb de eerste sproeiers al zien staan.' 

Ga bewust om met water 

Dat het verbruik in Groningen een stuk lager ligt dan normaal, is geen vrijbrief om allemaal juist maar wat langer te gaan douchen, vertelt Petter. 

'Wij blijven toch oproepen: ga bewust om met water. Kijk bijvoorbeeld hoe je het beste kunt sproeien. En train je planten. Dat klinkt gek, maar dat kan echt. Als je ze elke dag water geeft, leer je dat de wortels aan het oppervlakte blijven. Doe het eens per week, dan leren de planten juist om water vast te houden.' 

Afwachten

Verder blijft het vooral afwachten voor Waterbedrijf Groningen hoe de wereld zich ontwikkelt. Blijven de studenten weg? Blijft de horeca gesloten? Kunnen mensen, op welke manier ook, nog op zomervakantie of blijft iedereen thuis? En met welke maatregelen komt het kabinet verder nog? 

'Wij moeten rekening houden met elk scenario. Maar we moeten het met zijn allen doen. Ga slim om met water', besluit Petter.

Lees ook:

- Waterschap vraagt boeren beregenen vooraf te melden
- Alles over de coronacrisis
 

Meer over dit onderwerp:
coronavirus GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws