Geen hoger sterftecijfer in Groningen door corona

In de eerste vijftien weken van 2020 zijn in onze provincie gemiddeld 116 mensen per week overleden. Sinds de coronacrisis is dit aantal niet structureel toegenomen.

Dat blijkt uit de wekelijkse sterftecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Het landelijke beeld is anders. Naar schatting zijn er in Nederland vorige week ruim vijfduizend mensen overleden. Een stuk meer dan het landelijk gemiddelde van ruim 3100 in de eerste tien weken van dit jaar.

Doodsoorzaken

Het CBS kan bij deze sterftecijfers niet met zekerheid vaststellen hoeveel mensen er aan corona zijn overleden. De doodsoorzaken maakt het CBS pas in het derde kwartaal bekend.

Wel gaf Tanja Traag, sociologe bij het CBS, donderdag voor de noordelijke instellingen al aan dat het stabiele sterftecijfer zeer vermoedelijk samenhangt met het feit dat in Noord-Nederland de coronacrisis minder speelt dan in andere delen van het land. Dat geldt nu dus ook voor het algemene sterftecijfer in de provincie. 

In de tabel hieronder is het sterftecijfer in week 15 van 2020 een geschat aantal. Nog niet alle overlijdensmeldingen van die week zijn feitelijk bij het CBS binnengekomen. 

Lees ook: 

Aantal sterfgevallen in noordelijke instellingen niet gestegen door coronavirus

Meer over dit onderwerp:
coronavirus GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws