'Het enige wat hier gebeurt? Leidingen spoelen tegen legionella'

'De beheerder komt hier elke dag langs om de leidingen door te spoelen tegen legionella, maar dat is dan ook het enige wat hiet gebeurt', zo schetst voorzitter Greet Nieuwland van het Baron Theater in Opende hoe de vlag er bij hangt.
Sinds de afkondiging van de coronamaatregelen liggen alle culturele activiteiten helemaal stil.

Vaste lasten

Net als andere culturele instellingen is ook het Baron Theater in Opende zwaar getroffen door de coronacrisis.
Nieuwland: 'De vaste lasten lopen door en er komt geen cent binnen. Gelukkig komt de gemeente Westerkwartier ons tegemoet doordat wij bepaalde kosten nu niet hoeven te betalen, maar pas volgend jaar. Dat geeft enige verlichting, maar het is een lastige situatie. Ik heb geen idee hoe lang we dit volhouden,''

Maatschappelijke rol

Het Baron Theater heeft een belangrijke culturele en maatschappelijke rol in Opende zelf en de wijde omgeving. Tal van amateurgezelschappen maken gebruik van het theater om er te repeteren of een voorstelling te geven.
Een van de gebruikers is bijvoorbeeld de wereldberoemde Bicycle Showband Crescendo. Ook de muziekschool ontvangt er zijn leerlingen en verschillende bands repeteren in het pand.

Einde seizoen

Noodgedwongen zijn alle voorstellingen afgelast, zoals de van Marlène Bakker die zou optreden met haar programma Raif, De verhalenvertellers van Mien Westerkwartier zouden er langskomen en ook dat gaat niet door.
'Het liep al een beetje naar het einde van het seizoen, dus werd het al een beetje rustiger, dat is een voordeel', zegt Nieuwland, 'maar toch lopen we een hoop inkomsten mis.'

Mfc en kapper

In het gebouw in Opende zit niet alleen het theater, ook het mfc De Veste is er gevestigd en er is bijvoorbeeld een kapsalon. De deur zit op slot en de verwachting is dat dat nog wel even gaat duren.
'De enige die naar binnen mag is de beheerder voor zijn dagelijkse ronde langs de waterleiding.'