Sjirk rent 100 kilometer om Kiel-Windeweer voor Rode Kruis

Sjirk Overal rende zaterdag honderd kilometer in en om Kiel-Windeweer voor het Rode Kruis.
Sjirk Overal rende zaterdag honderd kilometer in en om Kiel-Windeweer voor het Rode Kruis. © Noor Vloeimans/RTV Noord
Bewoners van Kiel-Windeweer die goed hebben opgelet, zagen zaterdag vanaf 08:00 uur steeds dezelfde man door het dorp rennen. Het is dorpsgenoot en ultraloper Sjirk Overal. Hij wil in twaalf uur tijd honderd kilometer rennen.
Dat doet hij niet omdat hij zich thuis verveelt, integendeel. Overal en zijn vrouw werken in de gehandicaptenzorg, dus ze hebben het druk genoeg. Hij maakte in zijn agenda tijd vrij om twaalf uur lang te rennen om geld op te halen voor het Rode Kruis in de huidige coronacrisis.

'Gewoon doorbikkelen'

Honderd kilometer is een flink eind, maar Overal doet het niet zomaar. Ter vergelijking: twee jaar geleden rende hij de Elfstedentocht: 230 kilometer in ruim 27 uur. Maar dat betekent niet dat honderd kilometer hem makkelijk afgaat. Hij verwacht dat hij het zwaar krijgt na zeventig kilometer. 'Dan ga je denken aan stoppen. Maar dat doe ik niet. Gewoon doorbikkelen.'
'Eigenlijk zou ik dit weekend de marathon van Enschede lopen, en twee weken geleden die van Rotterdam. Maar dat ging allemaal niet door.' Om toch de conditie op peil te houden, loopt hij in en om Kiel-Windeweer.

Saai rondje

Het rondje van ruim acht kilometer dat hij twaalf keer loopt, vindt hij wel wat saai worden. 'Het is alleen om het kanaal heen. Eigenlijk loop ik liever in de natuur.'
Dorpelingen zijn heel begaan met de loper. 'Ik krijg een banaan, of ze zwaaien vanachter het raam. Iemand gaf me zelfs een envelop met geld voor het Rode Kruis', vertelt hij opgetogen.

500 euro voor het Rode Kruis

Overal hoopte vijfhonderd euro op te halen voor het Rode Kruis. Dat bedrag is behaald. Wie allemaal via Facebook gedoneerd hebben, weet hij niet precies. 'Ik weet wel dat de overbuurvrouw de eerste was', besluit hij lachend.