Ervaringsdeskundigen moeten armoede in de Veenkoloniën tegengaan

De armoede in de Veenkoloniën gaat van generatie op generatie. De ervaringsdeskundige moet dat patroon helpen doorbreken.
Als je gezondheidsverschillen in de Veenkoloniën wil verkleinen, moet bij de basis beginnen, anders wordt het geen succes. Met die gedachte helpt het gezondheidsprogramma Kans voor de Veenkoloniën het programma 'Sterk uit Armoede'.
Patroon doorbreken
Sterk uit Armoede leidt ervaringsdeskundigen op: mensen die zelf in armoede hebben geleefd en de lijn van generationele armoede willen doorbreken. Alleen op deze manier wordt uiteindelijk de gezondheid van de Veenkolonialen verbeterd, zo is de gedachte.
Alex Schepel uit Groningen is zo'n ervaringsdeskundige. Schepel zag thuis hoe ieder dubbeltje moest worden omgedraaid, er was niet veel geld.
Schepel is tegenwoordig ervaringsdeskundige en helpt andere mensen in armoede vooruit. Het werkt als een olievlek, zegt hij.
'Ik ben thuis een ander mens door de opleiding. Ik voed mijn kind anders op, die heeft er ook profijt van en de mensen die ik vertel over mijn ervaring, zien ook dat het anders kan.'
Mensen in langdurige armoede ervaren meer stress
Het is het doel van het programma Sterk uit Armoede, vult directeur Peter Elmont aan. Er is een gelijknamig boekje gemaakt met verhalen van mensen als Schepel.
Wat is armoede?
'Dit geeft een totaalplaatje van wat armoede betekent', zegt Elmont. 'Mensen in langdurige armoede, die langdurige schulden hebben, ervaren echt meer stress. Sociale uitsluiting ligt daarbij op de loer.'
Schepel kan dat beamen. Armoede geeft volgens hem een gevoel van minderwaardigheid, het gevoel dat er anders naar je gekeken wordt. En als er dan iets te vieren valt, wordt dat ook goed gevierd, zonder direct in te schatten wat de financiële consequenties zijn.
'Waarom kocht ik die auto bij promotie op mijn werk? Omdat dat een gevoel van eigenwaarde gaf. Een psycholoog heeft het boekje 'Waarom doen mensen domme dingen?' geschreven. Dat geeft een heel duidelijk beeld.'
Succes
Het programma Sterk uit Armoede heeft in totaal 44 ervaringsdeskundigen opgeleid, waarvan er iets meer dan de helft ingezet worden als ervaringsdeskundige. Cijfers waar Elmont trots op is.
Om het belang van de ervaringsdeskundige te benadrukken, zijn de verhalen gebundeld. In de verhalen zit een patroon: armoede, minderwaardigheid, worstelen met instanties, schulden.
Vaak hebben ze het gevoel gehad dat er op hen neer is gekeken. Tot nu, want de ervaringsdeskundigen delen vol trots hun verhaal. Zo ook Alex Schepel. Hij ziet de toekomst weer zonnig tegemoet.