RUG-onderzoekers ontdekken nieuwe feiten over broedgedrag grutto's

Een grutto
Een grutto © Tony Sutton/Flickr (creative commons)
Wanneer en hoelang broeden grutto's? Een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen kan daar antwoord op geven.
De onderzoeksgroep maakte daarbij gebruik van 'geolocators'. Dat zijn kleine chips aan de poten van de vogels die elke vijf minuten de locatie doorgeven aan de hand van lichtintensiteit, datum en tijd.

Broedgedrag

RUG-onderzoeker Mo Verhoeven gebruikte de chips om te onderzoeken wanneer grutto's broeden. 'Doordat er tijdens het broedseizoen overdag donkere periodes werden doorgegeven, wisten we dat ze aan het broeden waren.'
Ze hebben dan hun poten onder het lichaam, waardoor er geen licht bij de chips komt. Op die manier leerden de onderzoekers veel over het broedgedrag van de vogels.

Tweede nest

Verhoeven: 'Het bleek dat alle grutto's een tweede nest begonnen als de eerste broedpoging mislukt was. Tot nu toe werd geschat dat dit in 20 tot 45 procent van de gevallen zo was, maar dat klopt dus niet.'
Daarmee werd volgens de onderzoeksgroep ook duidelijk dat het tellen van nesten daarmee geen nauwkeurige methode is om het aantal grutto's vast te stellen. Die methode wordt nu nog wel eens gebruikt.

Einddatum

Daarnaast bleek dat er een harde einddatum aan het broedseizoen van de grutto hangt: 18 mei. 'Na die datum bouwde geen enkele grutto nog een nest.
Die constatering staaft een onderzoek uit 1954 waarbij een bioloog nesten verstoorde om te kijken hoe lang grutto's doorgingen met broeden. Hij kwam uit op 20 mei.
Verhoeven: 'Het is intrigrerend dat er zo'n strikt einde is aan het broedseizoen.' Een verklaring heeft hij nog niet gevonden.