Gemeenteraad Stadskanaal: Is het Vrijdomstreekje of Vrijdomsstreekje?

De straat in Stadskanaal in kwestie
De straat in Stadskanaal in kwestie © Google Street View
Hoe spel je de straatnaam Vrijdom(s)streekje in Stadskanaal? Over die vraag heeft de Knoalster gemeenteraad zich maandagavond gebogen.
Oppositiepartij D66 trekt de spelling, die de gemeente Stadskanaal aanhoudt, in twijfel. Wethouder Goziena Brongers (CDA) geeft aan dat na onderzoek duidelijk is geworden dat Vrijdomstreekje met één 's' moet worden geschreven.

Motie

Maar D66-raadslid Klaas Pals heeft schriftelijke vragen ingediend en komt maandagavond zelfs met een motie: er moet een onderzoek komen naar de officiële spelling van de straatnaam.
Vrijdom is afgeleid van freedom, dus zonder 's
Hans Klopstra - VVD
Coalitiepartij VVD Stadskanaal voelt daar niets voor. Fractieleider Hans Klopstra legt uit dat de naam Vrijdom afstamt uit de tijd van De Compagnie. 'Vrijdom is afgeleid van freedom, dus zonder 's'. Daarom Vrijdomstreekje', vindt Klopstra.

Bewijsstukken

Pals heeft als verweer dat hij bewijsstukken heeft ingediend bij zijn schriftelijke vragen waaruit duidelijk wordt dat Vrijdomsstreekje met twee 'ss'-en wordt geschreven. 
ChristenUnie-raadslid Arjen Tamsma snapt de ophef die Pals maakt niet zo. 'U wilt dat het college onderzoek doet, maar kunt u niet met het Streekhistorisch Centrum bellen en zelf onderzoek doen naar de kwestie", vraagt Tamsma zich af.
Volgens Tamsma moet het college niet belast worden met deze kwestie.

Niet gehaald

Die mening wint het, zij het nipt. De motie van Pals haalt elf stemmen (coalitiepartij SP en de oppositiepartijen PvdA, GemeenteBelangen, Lokaal Betrokken en D66).
De coalitiepartijen ChristenUnie, CDA en VVD houden de rijen gesloten en stemmen met z'n twaalven tegen de motie. Pals zal dus zelf de telefoon ter hand moeten pakken.